Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

190 resultaten


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.


ID: 133463 | Landschappelijk element

Geschoren haag als erfafsluiting

Driestenbroekestraat 46 (Brakel)
De geschoren haagbeukhaag, bevat eveneens olm en es. De haag sluit het zuidelijk erf van van de semi-gesloten hoeve aan straatzijde af. De oorspronkelijke scheerhoogte bedraagt 1 m, en werd later verhoogd naar 1,8 m.


ID: 130855 | Landschappelijk element

Opgaande olm als hoekboom

Kleibergstraat 41 (Brakel)
Langs de losweg werd de kadastrale grens van het perceel waar het hoevetje op staat vastgelegd met een opgaande olm.


ID: 133386 | Landschappelijk element

Geknotte fladderiep als hoekboom

Koningsweg, Steenpaal (Brakel)
De fladderiep in de bosrand staat op een steilrandje van de Sassegembeekvallei. De fladderiep staat in de hoek van drie kadastrale percelen en markeert dus de (voormalige) perceelsgrens. Recent werd de weideafsluiting enkele meters naar het noorden opgeschoven in functie van het creëren van een nieuwe bosrand.


ID: 133408 | Landschappelijk element

Fladderiep als hoekboom

Koningsweg (Brakel)
De fladderiep staat in de hoek van de (voormalige) perceelsgrens. Recent werd de weideafsluiting enkele meters naar het oosten opgeschoven in functie van het creëren van een nieuwe bosrand. Ten zuidwesten van de geknotte fladderiep staat een opslag van fladderiep op de restant van een oude knotboom.


ID: 133409 | Landschappelijk element

Drie fladderiepen als knotboom

Koningsweg (Brakel)
De drie fladderiepen staan op de perceelsgrens van een grasland, palend aan een valleibos, op de kruin van een steilrandje van de vallei van de Sassegembeek. De meest zuidelijk boom meet 151 cm, en lijkt te bestaan uit twee vergroeide knotbomen. De middelste meet 94 cm. Beide knotbomen hebben een knothoogte van 2,5m. De meest noordelijk fladderiep is een pruik op een stobbe van 40 cm hoog, die een omtrek van 110 cm heeft op 10 cm hoogte gemeten.


ID: 133411 | Landschappelijk element

Geknotte tamme kastanjes en relict van kaphaag met fladderiepen

Koningsweg, Steenpaal (Brakel)
De houtkant, met daarin heel zware knotbomen en hakhout van tamme kastanje, staat op een talud op de perceelsgrens van twee weilanden in de vallei van de Sassegembeek.


ID: 300666 | Landschappelijk element

Knotbomenrijen en houtkanten - Sassegembeekvallei

Koningsweg (Brakel)
In de vallei van de Sassegembeek, ter hoogte van een noordelijke uitloper van het Brakelbos ten zuidwesten van Opbrakel, bevindt zich een cluster van knotbomenrijen en houtkanten.


ID: 133475 | Landschappelijk element

Oude houtkant met sporen van kaphaag op steilrand

Livierenstraat, Verrebeke (Brakel)
De oude houtkant op de steilrand van de Dorenbosbeek bevindt zich net naast het pad Kameidries. De houtkant bevat sporen van hakhout- en kaphaagbeheer. Er is hakhout van grauwe abeel en gewone es.


ID: 132812 | Landschappelijk element

Houtkant van olm

Nederpoorterij (Brakel)
Houtkant van olm als het restant van een olmenscheerhaag. De haag is niet meer volledig ten gevolge de olmenziekte, maar het gebruik van olm als soort in geschoren hagen wordt hier bevestigd. Een scheerhaag van olm is niet erg vatbaar voor de olmenziekte als ze regelmatig wordt onderhouden. Door achterstallig onderhoud is hier zwaarder hout aanwezig en is de houtkant gevoelig voor deze ziekte.