Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 300680 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Antonius Abt

Grote Baan (Aalst)
De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.


ID: 381 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


ID: 46 | Bouwkundig element

Stadhuis van Aalst

Grote Markt 3 (Aalst)
Heden gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats; bestaande uit het voormalig landhuis van 1643-1645 door de bouwmeester H. De Doncker en aan de marktzijde afgesloten door een neoclassicistische constructie van architect Louis Roelandt, van 1828.


ID: 168 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Heilig Hartlaan 38 (Aalst)
Neoromaanse basilikale kerk van 1928-29 naar ontwerp van architect E. Van Overstraeten, in omringend en ommuurd tuintje. Baksteenbouw op natuurstenen plint; hoofdbeuk, transept en koor onder zadeldaken, zijbeuken onder lessenaarsdaken.


ID: 416 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Hofstade-Dorp 10 (Aalst)
Gotische kerk met onder meer 14de-eeuwse kruisarmen en 18de- en 19de-eeuwse aanpassingen, op een lichte hoogte gelegen in het dorpscentrum en beschaduwd door een linde en taxusbomen. Omringd door een zandstenen muur, heropgebouwd in 1858 met geblokte neoclassicistische stijlen met siervaas bij de westelijke ingang. Vergroend kerkhof met graftekens tegen de kerkmuur.


ID: 73 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hopmarkt 31 (Aalst)
Herenwoning van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak, daterend uit midden tot het derde kwart van de 19de eeuw. Bredere rechter travee gemarkeerd door rechthoekige poortomlijsting in een vlakke omlijsting van arduin; bekronend balkon op zware consoles afgelijnd door een gesmeed ijzeren hek.


ID: 87 | Bouwkundig element

Burgerhuis met lijstgevel

Kattestraat 56-58 (Aalst)
Oorspronkelijk vermoedelijk een dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Verzorgde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag, uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 300831 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 35 (Aalst)
19de-eeuws herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel wordt geritmeerd door licht terugwijkende gevelvlakken en is voorzien van een geaccentueerde linker travee met inrijpoort in hardstenen korfboogomlijsting waarboven smeedijzeren borstwering.


ID: 300826 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 37 (Aalst)
19de-eeuws, neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door terugwijkende gevelvlakken. Poorttravee links met gietijzeren balkon boven de poort en een in een rondboognis gevat deurvenster.


ID: 117 | Bouwkundig element

Stadswoning van 1888

Kerkstraat 11 (Aalst)
Neomiddeleeuws diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, op cartouches gedateerd ANNO 1888. Arduinen plint, voorts soort van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Bewaarde winkelpui met neorenaissance ornamenten.