Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14008 resultaten


ID: 357 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vereeckenstraat 22 (Aalst)
Vijf traveeën breed burgerhuis met twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische rechthoekige deur met bovenlicht, ingeschreven in arduinen lijst met stijlen uitgewerkt als Toscaanse pilasters onder een strak hoofdgestel.


ID: 295 | Bouwkundig element

Stadswoning in Lodewijk XVI-sijl

Vrijheidstraat 25 (Aalst)
Gecementeerde gevel met imitatiebanden. Lodewijk XVI-ornamentiek op borstwering en entablement.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 34550 | Bouwkundig element

Kasteel van Hoogveld

Aalterstraat 84 (Aalter)
Kasteeltje gebouwd in 1925 in de bossen van het Hooggoed in Sint-Maria-Aalter; vandaag nog steeds gelegen in boomrijke, aangelegde omgeving, met grasveld rondom de woning. Neogotisch gebouw naar verluidt naar ontwerp van architect Carette en opgetrokken uit baksteen met veel trapgevels en kantelen.


ID: 34786 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte met kerkhof

Bellemdorpweg (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


ID: 33330 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus

De Plaats (Aalter)
Neogotische parochiekerk, gebouwd volgens plan van architect J. Soete van 1891, gebaseerd op voorgaande ontwerpen, en ingewijd in 1893. De huidige plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk met schip van vijf en twee traveeën onderbroken door een transept van twee traveeën.


ID: 34802 | Bouwkundig element

Kapel van het Pauwelsbos

Eksterstraat (Aalter)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, gebouwd in 1887; volgens herdenkingstekst binnenin, na restauratie in 1977 terug opengesteld als bedevaartoord.


ID: 34997 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kasteelstraat (Aalter)
Rood bakstenen kapel met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl uit 1874. Puntgevel met overhoekse, versneden steunberen en grote rondboogpoort met drielob in bovenlicht en erboven geplaatst medaillon.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34630 | Bouwkundig element

Hoeve losstaande bestanddelen en kapel

Kestelstraat 127 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen en bakstenen wegkapel met klein voortuintje op westhoek van erf.