Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 200675 | Bouwkundig element

Bridge House Cemetery

Roeselarestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten zuiden van Sint-Juliaan. De kleine, ommuurde begraafplaats met 'Cross of Sacifice' en enkele rijen witte grafstenen is ontworpen door A.J.S. Hutton.


ID: 200676 | Bouwkundig element

Saint Julien Dressing Station Cemetery

Felix Nadarstraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats, vanaf september 1917 aangelegd bij een medische post. De veelhoekige begraafplaats, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw, is met een rode bakstenen muur omgeven, met een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice'. De witte grafstenen liggen onregelmatig verspreid. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213562 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire post

Conterdreef (Langemark-Poelkapelle)
Vrijstaande, bovengrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door Duitse eenheden.


ID: 44067 | Bouwkundig element

Café Hagebos

Boezingestraat 158 (Langemark-Poelkapelle)
Herberg-afspanning met achterliggende dwarsschuur en ommuurd erf met bakstenen hekpijlers aan Ieperstraat. Soortgelijk ontwerp, Boezingestraat nummer 37.


ID: 213414 | Bouwkundig element

Duitse betonnen medische post Cement House

Boezingestraat 148 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, vóór de Derde Slag bij Ieper opgetrokken bij een hoeve langs de weg Langemark-Boezinge. De bunker was oorspronkelijk bedoeld als medische post.


ID: 44082 | Bouwkundig element

Landhuis

Kasteelstraat 1 (Langemark-Poelkapelle)
Voormalig buitengoed, heden gemeentehuis, opgericht op de plaats van een kasteel met twee vierkante hoektorens uit begin 19de eeuw, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Breedhuis van drie en een halve travee en twee bouwlagen onder mansardedak. Verankerde gele baksteenbouw op natuurstenen sokkel met constructieve en decoratieve elementen van arduin: verhoogde begane grond.


ID: 213561 | Bouwkundig element

Restanten van twee Duitse bunkers Schaapbalie

Stadensteenweg (Langemark-Poelkapelle)
Twee Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die getuigen van de zware Duitse verdedigingswerken die op en rond het Houthulstbos waren uitgebouwd. De bunkers waren opgetrokken op een strategische plaats, met name langs de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout, ter hoogte van de zuidelijke rand van het Houthulstbos.


ID: 44136 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor Georges Guynemer

Guynemerplein (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken voor Georges Guynemer, naar ontwerp van architect J. Hendrickx (Brussel) en beeldhouwer Marcel Wolfers. Onthuld op 8 juli 1923 nabij gelijknamig dorpsplein, op de kruising van de Langemarkstraat, de Houthulstseweg, de Brugseweg en de Wallemolenstraat.


ID: 44154 | Bouwkundig element

Gedenkkruis voor adjudant Charles Dresse

Poperingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Natuurstenen gedenkkruis, ter herinnering aan adjudant Dresse, die op deze plek stierf tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Het gedenkteken in de vorm van een Bretoens calvariekruis, centraal opgesteld binnen een perk met een gecementeerde bakstenen omheiningsmuur, is gerealiseerd door architect E. Deshaves en steenhouwer E. Libois en werd onthuld op 18 september 1922.


ID: 307530 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Eeckhoutmolenstraat 14 (Langemark-Poelkapelle)
De aan de straat gelegen wederopbouwhoeve ‘Rozenhof’ telt drie vrijstaande gebouwen, die vóór 1926 in situ werden heropgebouwd, en een bakstenen veldkapel van na de Tweede Wereldoorlog. De erftoegang wordt geaccentueerd door een hekken tussen bakstenen hekpijlers en door welkomstbomen.