Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 307531 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Kapelhoeve

Hooyaardstraat 31 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve ‘Kapelhoeve’ is gelegen aan een doodlopende vertakking van de Hooyaardstraat, in de zogenaamde Couckuythoek. De hoeve, die uit drie vrijstaande volumes bestaat, werd vóór 1927 in situ heropgebouwd. Ten noordoosten van deze gebouwen is een recentere varkensstal aangebouwd.


ID: 307528 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De koppeldreve

Diksmuidestraat 17 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve ‘De Koppeldreve’ met vrijstaande gebouwen is gelegen aan de straat. Ze werd in 1923-1924 ex situ heropgebouwd. De hoevenaam ‘De Koppeldreve’ is aangeduid op een recente gedenksteen boven de voordeur van het boerenhuis. Tegen de hoevegebouwen zijn recente loodsen aangebouwd.


ID: 307533 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Zonnebekestraat 99 (Langemark-Poelkapelle)
De wederopbouwhoeve met vrijstaande gebouwen is gelegen aan de straat in de hoek gevormd door de Zonnebekestraat en de Roeselarestraat. Ze werd ten westen van de oude hoeve heropgebouwd. Tegen de schuur en de kleine stal zijn recente hoevegebouwen aangebouwd.


ID: 44094 | Bouwkundig element

Steenakkermolen

O.L.Vrouwstraat (Langemark-Poelkapelle)
De Steenakkermolen, ook Dodenmolen genoemd, is een standaardmolen met open voet, en fungeert als korenwindmolen.


ID: 213587 | Bouwkundig element

Duitse artilleriepost Cheddar Villa

Brugseweg 1 (Langemark-Poelkapelle)
Duitse artilleriepost, opgetrokken vóór de zomer van 1917 in bestaande bakstenen gebouwen van een hoeve, die op Britse militaire stafkaarten wordt aangeduid met 'Cheddar Villa', op Duitse militaire stafkaarten met 'Falscher Hof Vanheule'.


ID: 44146 | Bouwkundig element

Modelhoeve Boskasteel uit de wederopbouwperiode

Kattestraat 18 (Langemark-Poelkapelle)
De naam Boskasteel verwijst naar het Houthulstbos, ten noorden van de hoeve. Dit erg uitgestrekte bos omsloot in de 19de eeuw deze toen onbebouwde plek. Rond 1850 bevond zich even ten noorden wel een kasteel met kleine hoeve. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dit kasteel – soms op minder dan een kilometer van het front gelegen – vernield. In 1924 werd de ontvangen oorlogsschade geïnvesteerd in de ex situ bouw van een grote modelhoeve in plaats van de wederopbouw van het kasteel met kleine hoeve.


ID: 44084 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Klerkenstraat 45-49 (Langemark-Poelkapelle)
Eenheidsbebouwing van voorheen vier, nu drie dorpswoningen in rode baksteenbouw en gemarkeerd door geknikte zadeldaken, al dan niet gekoppelde puntgevel en rechthoekige dakkapellen.


ID: 44088 | Bouwkundig element

Klooster en schooltje van de zusters apostolinnen

Klerkenstraat 128-130, 128A (Langemark-Poelkapelle)
Heropgericht in de jaren 1920 naar vooroorlogs uitzicht, mogelijk naar ontwerp van architecten Victor Renders en Hippolyte Steels naar analogie met soortgelijk klooster te Poelkapelle.


ID: 44109 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Zonnebekestraat 17-21 (Langemark-Poelkapelle)
Burgerhuizen in eenheidsbebouwing van de jaren 1920, qua stijl aansluitend bij Villa Maria, echter eenvoudiger uitgewerkt.


ID: 44064 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Poelkapellestraat 28-30 (Langemark-Poelkapelle)
Twee woningen van een oorspronkelijk langere huizenrij, vermoedelijk deel uitmakend van modernistisch geïnspireerd eenheidsproject.