175 resultaten
ID: 133010 | Landschappelijk element
Eikerheide (Bornem)
Langs de scheidingsgracht staat een houtkant die in hoofdzaak bestaat uit zwarte els. De elzen in de houtkant worden op traditionele wijze onderhouden als hakhout en als knotboom. Houtkanten werden gezet voor het kappen van brandhout en gezien de ligging hier, langs een gracht, ook als oeverversterking.
ID: 133020 | Landschappelijk element
Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.
ID: 132608 | Landschappelijk element
Heuvelstraat (Bornem)
Op het snijpunt van twee onverharde wegels staat in de hoek van een bosje een hakhoutstoof van zomereik. De stoof bestaat uit zes dikke stammen als resultaat van het periodiek afzetten van de boom ter hoogte van het maaiveld.
ID: 132609 | Landschappelijk element
Heuvelstraat (Bornem)
In de uiterste punt van een driehoekig perceeltje bos staat op het kruispunt van twee onverharde wegen een uitgegroeide hakhoutstoof van zomereik. De stoof telt negen stammen (en een verdwenen exemplaar) waarvan de dikste stamomtrek 160 cm bedraagt.
ID: 132646 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Bornem)
Op een perceel dat grenst aan de Kasteeldreef naar het Kasteel d'Ursel staat een mooi uitgegroeide hakhoutstoof van winterlinde. Door de struik periodiek te kappen tot net boven het maaiveld, liep de stobbe telkens struikvormig uit.
ID: 132813 | Landschappelijk element
Bijstierstraat (Brakel)
Een houtkant van 66 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Es, veldesdoorn, rode kornoelje, gladde iep zijn er als hakhout beheerd en sleedoorn, eik, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.
ID: 132814 | Landschappelijk element
Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.
ID: 300032 | Landschappelijk element
Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.
ID: 132803 | Landschappelijk element
Hayestraat (Brakel)
De houtkant bestaat uit hakhout van es. De beplanting bevindt zich tussen een weiland in het Hayesbos en het onverharde pad in het verlengde van de Hayestraat.
ID: 133387 | Landschappelijk element
Koningsweg, Willemsveld (Brakel)
Het hakhout van hazelaar staat op een steilrand in de vallei vande Sassegembeek, tevens een (voormalige) perceelsgrens. Op het zelfde steilrandje staat een geknotte fladderiep.