Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

104 resultaten


ID: 77850 | Bouwkundig element

Station Brugge met seinhuis

Stationsplein 4-5 (Brugge)
Het huidige, derde Brugse station in Sint-Michiels werd in 1936 gebouwd. Het monumentale gebouw van de Brusselse architecten Josse en Maurice Van Kriekinge richt zich naar het bij de bouw ontstane Stationsplein. Het gebouw met symmetrische hoofdvleugel van 23 traveeën vormt een goed voorbeeld van modern classicisme. In het dominante hogere middenrisaliet leiden de luifel en de grote vensterpartij de reiziger naar de imposante lokettenzaal. Hier wordt alle aandacht getrokken op de 18m lange muurschildering "Mijn landeken ten eere" van René De Pauw. Horizontale vensterregisters, overkragende luifel, afgeronde hoeken en patrijspoortvensters van het seinhuis verwijzen naar de pakketbootstijl.


ID: 78681 | Bouwkundig element

Postkantoor

Jacob van Maerlantstraat 5 (Damme)
Restaurant "ter Kloeffe", voorheen in gebruik als postgebouw, opgetrokken circa tweede helft 18de-begin 19de eeuw met mogelijk oudere kern zie bebouwing (diephuis) op kaart van Marcus Gerards (1562). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 86422 | Bouwkundig element

Postkantoor

Pladijsstraat 327 (Deerlijk)
Voormalig postkantoor (tot 1950). Opvallend parement uit het tweede kwart van de 20ste eeuw van rode baksteen verfraaid door de groen-blauwe sierbaksteen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 35112 | Bouwkundig element

Post- en telegraafkantoor

Langemunt 33 (Deinze)
Voormalig post- en telegraafkantoor. 19de-eeuws gebouw van twee bouwlagen met verbouwde begane grond, volgens plintsteentje door architect J. De Smet.


ID: 35527 | Bouwkundig element

Postkantoor

Veldestraat 84 (Deinze)
Links, op de hoek van ommuurd erf, resterend deel van het oudere huis: beraapte gevel van één bouwlaag onder zadeldak. Ernaast groter gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; waarin het postkantoor is ondergebracht; daterend van circa 1900. Haaks erachter bewaard bedrijfsgebouw van landbouwuitbating.


ID: 48957 | Bouwkundig element

Postkantoor

Kerkstraat 47 (Dendermonde)
Het hoge voormalige Postgebouw bepaalt de zuidzijde van de Kerkstraat door zijn zeven traveeën en drie bouwlagen onder een geknikt zadeldak met dakkapellen. Monumentaal 19de-eeuws gebouw in neoclassicistische stijl. Na de beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gerestaureerd en verbouwd. De rechterpoort geeft toegang tot de voormalige koetsdoorrit die haaks op de voorgevel staat en uitgeeft op een kleine binnenkoer.


ID: 200065 | Bouwkundig element

Postkantoor

Koning Albertstraat 50 (Diest)
Het postkantoor van Diest verwijst naar de Vlaamse renaissance, onder andere met zijn trapgevel, speklagen en vooruitspringende tussendorpels, maar draagt tegelijk bepaalde elementen die stijlvreemd zijn.


ID: 77991 | Bouwkundig element

Postgebouw

Grauwe Broedersstraat 1 (Diksmuide)
Gelegen aan de Handzamevaart. Postgebouw heropgebouwd tussen 1921-1928 naar ontwerp van architecten Luc Viérin en Antoine Dugardyn (Brugge). Dit postgebouw, zie verzorgd ijzeren uithangbord, werd gebouwd ter vervanging van het zogenaamde "Spaanse huis" of het "Huis der Spaanse Kapiteins", een 16de-eeuwse patriciërswoning met dienstgebouwen, stallingen, achthoekige toren en een ommuurde tuin, een voormalige residentie van de Spaanse gouverneur.


ID: 78370 | Bouwkundig element

Postgebouw

Lekedorpstraat 19 (Diksmuide)
Voormalig postgebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Roodgeschilderd parement. Gebruik van gecementeerde sluit- en hoekstenen voor de korfboogvormige muuropeningen. Gootlijst op klossen. Vernieuwd houtwerk en gesupprimeerd dakvenster met trapgeveltje.


ID: 217006 | Bouwkundig element

Postmeesterswoning

Lindenlaan 27 (Evergem)
Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd als huis van de postmeester met aanpalend postkantoor, in het kadaster geregistreerd in 1914, thans behorend bij de aanpalende brouwerij. Huis van drie traveeën met wisselend aantal bouwlagen, namelijk twee en één bouwlaag en rechts aanleunend travee van één bouwlaag onder afzonderlijke daken.