Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

389 resultaten


ID: 132324 | Landschappelijk element

Houtkant op talud bij holle weg

Meulenberg, Schophemmerhei (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De holle weg loopt van Schophemmerhei naar een gehucht aan de Voer. De houtkant bestaat uit knotbomen, opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone es, opgaande gewone robinia, knotbomen van gewone haagbeuk (meer dan twee meter omtrek), opgaande bomen van witte paardenkastanje (meer dan drie meter omtrek), zomereik, bosrank, roos en sleedoorn. Er is een restant van een veekering op het talud van de holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 304828 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Meulenberg, Schophemmerhei (Voeren)
Op de oude westelijke bosgrens van Schoppemerheide staat op de perceelsgrens een kaphaag. De kaphaag bestaat uit 16 geknotte haagbeuken met een knothoogte van ongeveer 2 m en 1 geknotte witte paardenkastanje met een knothoogte van 3,5 m. De bomen markeren een oude grens in landgebruik, en tevens mogelijk een eigendomsgrens.


ID: 131746 | Landschappelijk element

Houtkant op talud in verlaten holle weg

Middelhof (Voeren)
De gemengde houtkant staat op het talud van een in onbruik geraakte holle weg. Het betreft een oud tracé, reeds aanwezig op de Kabinetskaart van de Ferraris. Ook op latere kaarten is de weg van Aubel naar Homburg steeds aanwezig. De aanleg van de spoorlijn tijdens de Eerste Wereldoorlog wijzigde de kruising van de weg met de Gulp. Het spoorwegviaduct is er zeer bepalend aanwezig in de vallei. Op de kaart van 1969 is de weg gedegradeerd tot een pad en wordt het steeds minder gebruikt. De gemengde houtkant bestaat uit knotbomen van haagbeuk, met omtrek tot 250 cm (gemeten op 150 cm). Knotbomen van wilg komen voor, naast onder andere één- en tweestijlige meidoorn en gewone hazelaar. De houtkant voorkomt erosie van de wegtaluds en heeft een functie bij houtproductie of loofvoedering.


ID: 304682 | Landschappelijk element

Spaarvijvers watermolen van Obsinnich en Remersdaalbeek met houtkanten

Middelhof, Obsinnich (Voeren)
Ten westen van de watermolen van Obsinnich bevindt zich in de vallei van de Remersdaalbeek een stelsel van relicten van vijvermolens. De Remersdaalbeek is een zijbeek van de Gulp die in Remerdaal ontspringt. De meest oostelijke spaarvijver is de grootste, de meest westelijke de kleinste. De kleinste vijver had een verbinding met de Remersdaalbeek. De oostelijk vijvers werd gehalveerd bij de bouw van het 45 km lang spoorlijntracé tussen Antwerpen-Tongeren-Visé-Aken, door de Duitsers gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Remerdaalbeek loopt ten noordwesten van het vijvercomplex. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris zijn de spaarvijvers steeds op de verschillende kaarten aanwezig tot en met de topografische kaart van 1969. Op de kaart van 1981 zijn de vijvers aan het verlanden. Bij en in het stelsel van spaarvijvers staan beplantingen en rietlanden.


ID: 131695 | Landschappelijk element

Knotbomenrij met hoekboom

Mostert (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee graslanden. Knotbomen en opgaande bomen van gewone es, knothaagbeuken en knotwilgen komen in de rij voor. De hoekboom is een geknotte gele bindwilg.


ID: 131747 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als hoekboom

Neubau (Voeren)
De geknotte haagbeuk staat in de perceelshoek van een voormalige hoogstamboomgaard bij hoeve Middelhof. De percelering van deze boomgaard is reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris te zien. Op de 19de en 20ste eeuwse topografische kaarten is steeds een hoogstamboomgaard te zien. De afbakening van deze percelen gebeurde niet enkel door deze boom maar door een hele bomenrij, waarvan enkel dit exemplaar overgebleven is. Het was de verlandschappelijking van de administratieve grens tussen 2 percelen. Naast deze landschappelijke functie werd ook het hout van de knotbomen geoogst om te gebruiken als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.


ID: 131673 | Landschappelijk element

Gemengde kaphaag

Nuroperveld (Voeren)
De gemengde kaphaag staat op de perceelsgrens van weilanden. De kaphaag bestaat uit gele bindwilg met omtrek 343 cm en 750 cm, met knothoogtes van 200cm en 400cm. Gewone haagbeuk met omtrek 200cm en knothoogte 200cm en gewone es als opgaande boom en knotboom komen voor. De knotessen hebben stamomtrekken tussen 233 cm en 340 cm en een knothoogte van 200 cm. Ook knoteiken en hakhout van hazelaar zijn aanwezig. Daarnaast zijn er ook bijmengingen met roos, mispel en zoete kers.


ID: 132195 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Peerds (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsrand van een weiland. De kaphaag bestaat uit zeven gewone haagbeuken, waarvan de dikste een omtrek van 376 cm heeft. Er is een bijmening van twee knotbomen van zomereik, opgaande bomen van gewone es, knotbomen van gewone es (omtrek 328 cm) en rode kornoelje.


ID: 131672 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij

Plankerweg (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee weilanden. Ze bestaat uit een schietwilg met omtrek 452 cm, een gewone haagbeuk met omtrek 168 cm en twee gewone haagbeuken met omtrek 146 cm en 168 cm en een geknotte es met omtrek 392 cm. De knothoogte van de bomen bedraagt 200 cm.


ID: 131683 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van een weiland. De geknotte haagbeuken hebben een omtrek van respectievelijk 243 cm, 132 cm en 216 cm. Daarnaast komt ook een veldesdoorn voor met omtrek 108 cm. De kaphaag is een relict van een grotere kaphaag. De kaphaag heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.