Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

364 resultaten


ID: 132332 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Vitschen (Voeren)
De houtkant langs een weg staat op een talud aan de voet van Voerenberg, ter hoogte van de overgang naar de Noorvallei. De houtkant bestaat uit verschillende soorten. Onder andere eenstijlige meidoorn, sleedoorn, hakhout van gewone hazelaar, roos en knotbomen van gewone es komen in de gemengde houtkant voor.


ID: 132398 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als veekering

Withuisstraat (Voeren)
De geschoren veekeringshaag staat op de perceelsgrens van een hoogstamboomgaard. Zowel aan de Withuisstraat als aan een veldweg wordt het begraasde perceel afgesloten met een weerhaag.


ID: 132397 | Landschappelijk element

Geschoren meidoornhaag als afsluitingshaag

Withuisstraat 80 (Voeren)
De geschoren haag van eenstijlige meidoorn is aan straatzijde aangeplant als erfafsluiting, en doet tevens dienst als veekering.


ID: 305756 | Landschappelijk element

Veekering van geschoren meidoorn

Oeterslovenstraat (Wellen)
Honderden meters meidoornhagen van de voormalige boomgaarden bij de 19de-eeuwse hoeve.


ID: 32987 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Peutevinkapel met kapelbomen

Pollepelstraat (Wervik)
"Peutevinkapel" naar het in 1934 gerooide Peutevinbos (12,5 ha); aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). "Traditioneel" veldkapelletje beschaduwd door beuk en meidoorns.


ID: 132039 | Landschappelijk element

Hakhout op talud langs oude spoorwegsite

Passendalestraat (Zonnebeke)
Op de taluds en in de bermen langs het oude spoorwegtracé staan nog de restanten van een oude hakhoutbeplanting met een soortenrijk assortiment.


ID: 131618 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij veldkruis

Kortendries (Zottegem)
Bij een kruispunt van landelijke wegen staat een eenzame meidoorn bij een wegkruis. Het planten van doornen struiken bij wegkruisen of kruispunten is een gebruik dat vroeger meer voorkwam. Op oude kaarten werden ze als épine, het Franse woord voor doorn of doornstruik, ingetekend.


ID: 300682 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn en olm

Rijkbos (Zottegem)
Het betreft hier een scheerhaag op een perceel dat als boomgaard in gebruik is en tot de eigendommen behoort van het Kasteel van Leeuwergem. De houtkant wordt vermoedelijk al eeuwen op traditionele wijze beheerd. Het is een scheerhaag die langs de straatkant nagenoeg volledig bestaat uit olm en aan de achterkant uit meidoorn. Door de jaren heen heeft de haag een al dan niet natuurlijke verrijking gekend met sleedoorn, braam, klimop, hazelaar, vlier, hondsroos, hulst, taxus, zoetekers en haagliguster.


ID: 131613 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag rond kerkhof bij parochiekerk Sint-Amandus

Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Een oude soortenrijke scheerhaag, in oorsprong aangelegd met meidoorn en al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met hazelaar, hulst, haagliguster, vlier, sering en gladde iep. De haag is een mooi bewaard voorbeeld van een traditionele afsluiting bij een kerkhof.


ID: 300290 | Landschappelijk element

Oude op stam gezette meidoorn

Ten Bosse 121 (Zottegem)
In een meidoornen erfafsluiting staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een boompje met een stamomtrek van 135 cm. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.