Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

387 resultaten


ID: 56455 | Bouwkundig element

Distilleerderij Auguste Pede-Christiaens

Ooststraat 62 (Oostende)
Op het perceel van de distillerie staat begin 19de eeuw een pakhuis, eigendom van een Oostendse plafonneur. Na een verdeling van het geheel in drie woonhuizen, koopt Augustus Pede-Lauwereins, reder in Oostende, het middelste huis, samen met achtergelegen "plaats en gebouwen". De open ruimte wordt met uitzondering van een klein koertje volgebouwd met opslagplaatsen. In 1896 gaat het eigendom door deling over op August Jan Karel Pede-Christiaens, handelaar te Oostende, die op dit adres in de Ooststraat gaat wonen.


ID: 56629 | Bouwkundig element

Gebouwen voor chemische nijverheid

Oudenburgsesteenweg 102 (Oostende)
Industriële vestiging van de voormalige "Union chimique belge", nu in verdeeld bezit van meerdere chemische groepen. Domein gevat tussen spoorweg Oostende-Brussel ten zuiden, de Stationsstraat ten oosten en het kanaal Brugge-Oostende (Oudenburgsesteenweg) ten noorden.


ID: 56628 | Bouwkundig element

Creosoteerwerf van Belgacom

Oudenburgsesteenweg 87 (Oostende)
Site ingesloten tussen de spoorlijn Gent-Oostende (ten zuiden) en het kanaal Plassendale-Oostende (ten noorden). Ruime rechthoekige werf met gebouwen voornamelijk uit de jaren 1920-1930 - vanaf de weg, fabrieksgebouw links en aan de straat gelegen conciërgerie rechts - en installaties in open lucht.


ID: 56831 | Bouwkundig element

Gebouw van de havendirectie met directeurswoning

Slijkensesteenweg 1 (Oostende)
Gebouw van de havendirectie met woning, gelegen dichtbij de Demeybrug aan de Oostkaai-Vlotdok, te bereiken noord via aansluitende bakstenen trappen met natuurstenen bossage. In 1908 bereiken het Stadsbestuur en het Bestuur van Bruggen en Wegen een overeenkomst waarbij onder meer de stad zou instaan voor de bouw van een "havenmeesterij" aan de Oostkaai-Vlotdok. In 1909 wordt de opdracht toegewezen aan aannemer Joseph Sanders; afgewerkt in 1910. Vierkant losstaand gebouw van twee/drie bouwlagen onder plat dak met een neoclassicistische, sobere vormgeving.


ID: 27396 | Bouwkundig element

Kantoor- en fabrieksgebouw Aldia

Aalststraat 3 (Oudenaarde)
Fabriek van confituur en fruitconserven, opgericht in 1924. Bedrijf gestart op Edelareberg in 1921. Het tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd kantoorgebouw rechts van de fabriek en het nieuwe fabrieksgebouw met garages en opslag van grondstoffen aan de overkant van de straat bleven bewaard. Het oude bakstenen bedrijfsgebouw van zeven traveeën onder raekemdaken is niet bewaard.


ID: 27034 | Bouwkundig element

Sint-Arnoldus' Brouwerij en Brouwerij Petre-Devos

Bergstraat 5, Remparden 1, 1A (Oudenaarde)
Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Voormalige dienstgebouwen en mouttoren aan Remparden. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken. De elektriciteitscabine met trapgevel ernaast werd opgericht in 1924.


ID: 27082 | Bouwkundig element

Textielfabriek en burelen Saffre Frères

Dijkstraat 45, 47A (Oudenaarde)
Gebouwen van weverij en ververij van 1901, uitgebreid in 1908 naar ontwerp van architectenbureau S. De Taeye van Gent, op de hoek met de huidige Blekerijstraat. In de jaren 1920 nog meermaals uitgebreid. Een groot deel van de gebouwen werd circa 2020 gesloopt en een deel wordt nog verbouwd.


ID: 27617 | Bouwkundig element

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.


ID: 27204 | Bouwkundig element

Herenhuis met empirevoorgevel

Kattestraat 31 (Oudenaarde)
Imposant herenhuis met empirevoorgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en haaks schilddak, volgens bouwplan herbouwd in 1830. Volgens archiefdocumenten gevel, derde verdieping en inwendig verbouwd door de Gentse architect L. Minard in 1831, met behouden oudere, voornamelijk 18de-eeuwse kern. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met gemarkeerd linker zijrisaliet met monumentale koetspoort. Links en rechts achteraan, bureelgebouw en dienstgebouwen van één bouwlaag in cottagestijl aangepast circa 1930 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.


ID: 27747 | Bouwkundig element

Katoenspinnerij Maison Henrist et Dupuis

Oudstrijdersstraat 2 (Oudenaarde)
Katoenspinnerij, opgericht in 1911. Aan de straat palende vroegere kaarderij van twaalf traveeën onder zes raekemdaken met oorspronkelijke dubbele beglazing en onderdak van refractaire steen. Blinde bakstenen straatgevel geleed door lisenen. Conciërgewoning en burelen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw van één bouwlaag onder pannen mansardedak. Achter aansluitende voormalige opslagplaats voor grondstoffen.