3550 resultaten
ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.
ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.
ID: 209808 | Bouwkundig element
Zeeweg Zuid 35 (Zedelgem)
Dieper gelegen landhuis, gebouwd in 1935, zie opschrift, door de adellijke familie de Maere, kasteelheren van het "Kasteel d'Aertrycke". Toegankelijk via een beukendreef rechts van de kleine hoeve, wellicht horend bij het domein. Bestaande uit meerdere vleugels opgetrokken in oranje baksteen onder schilddaken (zwarte, mechanische pannen) met enkele dakvensters en panoramavensters. Het landhuis ligt in een park palend aan een bos.
ID: 85722 | Bouwkundig element
Alois De Beulelaan 5 (Zele)
Tuinpaviljoen heden gesitueerd in noordoostelijke hoek van de tuin met landschappelijke aanleg, baksteenbouw met zeshoekige plattegrond, opklimmend tot het laatste kwart 19de of begin 20ste eeuw.
ID: 83864 | Bouwkundig element
Avermaat 177 (Zele)
Diep achterin gelegen vrijstaand boerenhuis. Noordwestelijk georiënteerd verankerd huis van zes traveeën onder zadeldak. In kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, heden met 19de-eeuws en 20ste-eeuws voorkomen.
ID: 89688 | Bouwkundig element
De Deckerstraat (Zele)
Gemeentelijk Park, op gronden van de inmiddels afgebroken herenwoning Peeters. Park met een fraaie landschappelijke aanleg die mogelijk opklimt tot het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, met een aantal grote oude beuken, vijvers én pittoreske bruggetjes in cementrustiek.
ID: 84186 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heikant 274 (Zele)
Pastoorswoning gelijktijdig met de parochiekerk tussen 1854 en 1855 gebouwd op de plaats van de ouderlijke hoeve van de familie Polfliet, stichters van de kerk en de pastorie, en volledig door hen bekostigd. De architect is niet gekend. Vrijstaand dubbelhuis in neoclassicistische stijl. Karakteristieke opbouw van twee bouwlagen vijf traveeën onder schilddak. Ruime omringende pastorietuin met oude moerbeiboom en heksenbol.
ID: 84192 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heilig Hartplein 9 (Zele)
Achterin gelegen alleenstaand hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een schilddak met dakkapellen, daterend van 1737. Oostelijke uitbreiding van drie traveeën, daterend van 1875. In de voortuin, afgesloten met lage muur, staan haaks tussen de straat en de dekenij twee parallelle bijgebouwen van circa 1875, en een Heilig Hartbeeld als oorlogsmonument op 19 augustus 1945 ingehuldigd.
ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 84115 | Bouwkundig element
Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.