Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 21247 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de ongeschoeide karmelietessen

Theresianenstraat 9 (Gent)
Het voormalige karmelietessenklooster klimt op tot de 17de eeuw en werd op harmonische wijze aangepast tijdens de 19de eeuw. Hierbij werd het concept van een contemplatieve kloosterorde gevolgd, namelijk met de klassieke kloosteraanleg met pandgangen rondom een vierkant pandhof ten zuiden van de kerk.


ID: 26833 | Bouwkundig element

Klooster zusters Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Visitatiestraat 3-5 (Gent)
Eerste aankoop van gronden voor de congregatie aan de Visitatiestraat begrepen tussen de Gerard- en de Halvemaanstraat in 1848. Oprichting van de lagere school en het noviciaat in 1850 en inzegening van de eerste gebouwen. Nadien stelselmatig uitgebreid met nieuwe afdelingen onder meer oprichting van de normaalschool in 1888. Neogotische tuinkapel, vermoedelijk opgetrokken in het derde kwart van de 19de eeuw. Heilige Jozefkapel gebouwd in 1870 ter vervanging van de kleine oude kloosterkapel.


ID: 26026 | Bouwkundig element

Jezuïetencollege

Voldersstraat 3 (Gent)
Complex in renaissancistische en barok-getinte stijl geschikt rondom een rechthoekige binnenplaats. Barokgetinte straatgevel van twaalf traveeën met twee bouwlagen en een zadeldak met vier dakkapellen. Binnenplaats met drie grote vleugels vermoedelijk daterend van de eerste helft van de 17de eeuw, behalve de noordvleugel, en een klein paviljoen ten oosten.


ID: 26161 | Bouwkundig element

Herenhuis met muurscherm

Zandpoortstraat 41 (Gent)
Muurscherm van drie traveeën en één bouwlaag, volgens archiefstukken opgetrokken in 1762 voor ruime herenwoning ontstaan door samenvoeging van twee kernen uit de 17de eeuw en het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 26196 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zwartezustersstraat 17 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met rechthoekige vleugeldeur met bekronende druiplijst op Lodewijk XVI-getinte consoles. Haaks op achtergevel, vermoedelijke vleugel van het voormalige klooster der zwarte zusters.


ID: 8314 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Maria en Jozef

Abdijstraat 4, 4A-B (Geraardsbergen)
Gesticht in 1818 door kanunnik C. Van Crombrugghe voor de opvoeding van de vrouwelijke jeugd en ziekenverpleging ten huize. Herenwoning van het enkelhuistype met zes traveeën, twee verdiepingen en een zadeldak, uit midden 19de - derde kwart 19de eeuw, aanknopend bij second-empirestijl.


ID: 8415 | Bouwkundig element

Sint-Catharinacollege

Collegestraat 11 (Geraardsbergen)
In het voormalige miniemenklooster werd in 1823 het koninklijk stadscollege ondergebracht, later het Bischoppelijk College of Sint-Catharinacollege. In 1885 werden de bestaande kloostergebouwen verbouwd in neogotische stijl.


ID: 8375 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwhospitaal

Gasthuisstraat 2, Grotestraat 20A, Kattestraat 3 (Geraardsbergen)
Groot complex gelegen ten westen van de Markt en de Dender, tussen de Grotestraat, de Gasthuisstraat, de Kattestraat en de Meerstraat.


ID: 8632 | Bouwkundig element

Hoeve

Kapellestraat 25 (Geraardsbergen)
Semi-gesloten hoeve met recente dienstgebouwen.


ID: 8407 | Bouwkundig element

Karmelietenklooster

Karmelietenstraat 57 (Geraardsbergen)
Complex, bestaande uit noordelijk georiënteerde kerk uit 1717 en klooster met uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, met wandelzaal van oud pand uit het eerste kwart 18de eeuw, rondom vierkante binnenplaats.