78 resultaten
ID: 307844 | Archeologisch geheel
Hoomweg, Oud-dorp (Haaltert)
Het Boonhof is een motte gelegen in Heldergem, een deelgemeente van Haaltert (Land van Aalst). Het opperhof bestaat uit een heuvel met een hoogte van 3 meter. De motteheuvel is beplant met enkele bomen. Rond het opperhof is een zwakke cirkelvormige depressie te zien die vermoedelijk het relict is van een ringwal.
ID: 134626 | Landschappelijk element
Prinsenhofweg 21 (Hasselt)
Omgrachte middeleeuwse site met ruïnes van het waterkasteel van prins bisschop Erard van der Marck (1515-1521), en vandaar Prinsenhof genaamd. Recente aanleg als natuurtuin.
ID: 32110 | Archeologisch / Landschappelijk element
Dumontlaan (Heers)
De Motheuvel is een motteheuvel uit de late middeleeuwen waarop vermoedelijk een versterkte houten toren heeft gestaan. Vandaag is de motteheuvel met gras begroeid en vormt een opvallend landschapselement in de dorpskern van Horpmaal.
ID: 200828 | Archeologisch geheel
St.-Mauritsplein (Herzele)
De site is gelegen in Ressegem, een deelgemeente van Herzele. Dit gebied behoort tot het voormalige Land van Aalst. De motte met neerhof bevindt zich in het hart van het dorp aan het Sint-Mauritsplein, meer bepaald in de tuinen van de pastorij, en wordt door de Walstraat gescheiden van het neerhof dat meer noordwestelijk is gelegen.
ID: 201012 | Archeologisch geheel
Douanestraat (Heuvelland)
Een voormalig mottekasteel waarvan de motteheuvel en de opperhofgrachten nog duidelijk zijn in het landschap. Het neerhof kan nog vaag gesitueerd worden. De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de Galooie-motte moet wellicht verbonden worden met het geslacht Béthune dat omstreeks 1200 in het bezit kwam van de heerlijkheid Loker.
ID: 200333 | Archeologisch / Landschappelijk element
Hulstraat (Hoeselt)
Goed bewaarde motte met ringgracht. De motte is begroeid met normale bosvegatie, echter zonder grote bomen en ligt te midden van weilanden.
ID: 79639 | Archeologisch geheel
Zuidwallandstraat (Houthulst)
Ronde motteheuvel van circa 35 meter doorsnede en een hoogte van circa 3 meter omringd door een nog natte en ongeveer 18 meter brede gracht. Ten westen van de motte sporen van een gracht die een ruim trapeziumvormig voorhof van circa 80 bij 80 meter omsloot. De archeologische zone werd tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk verstoord.
ID: 140150 | Archeologisch geheel
Dreef (Hulshout)
Tussen de Nete en de Molenlaak en ter hoogte van de eeuwenoude oversteek over de Nete met toponiem ‘De Veurden’, liggen de resten van de middeleeuwse motte "Hofberg". De oudste vermeldingen van dit Oud Hof stammen uit de 13de eeuw. Het Oud Hof bestond uit een opperhof, een neerhof en een motteheuvel en werd vernield in 1673. De motteheuvel en een deel van de grachten zijn momenteel nog zichtbaar in het landschap.
ID: 308855 | Archeologisch geheel
Herenthagestraat, Meenseweg, Waterstraat (Ieper)
Een middeleeuwse motte die gelegen is aan de Korte Keerbeek te Zillebeke. De motteheuvel en de grachten rondom het opperhof zijn zichtbaar in het landschap.
ID: 135300 | Landschappelijk geheel
Kessenich (Kinrooi)
Geografisch strekt het Vijverbroek zich uit op de vlakke dalbodem van de Maas waarin men het laagterras en, enkele meters lager, de alluviale vlakte kan onderscheiden. In het Vijverbroek komt een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde verlande Maasmeander voor. De hoogst gelegen gronden in de omgeving van het Stokbroekhof zijn in gebruik als weide of akkerland. De Raam- en de Itterbeek vormen de overgang naar de verlaten maasmeander. In deze depressie komt een uitgestrekt hoefijzervormig veengebied met drijftillen voor, waarop zich één van de grootste en meest intakte grondwaterafhankelijke elzenbroekbossen en wilgenstruwelen met diverse trofiegradienten ontwikkelde. Onmiddellijk ten oosten van Kessenich bevindt zich een castrale motte aan het uiteinde van een kunstmatig opgehoogd voorhof, de Berg genoemd. Op de voorburcht staat de St.-Martinuskerk.