Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

38 resultaten


ID: 14990 | Bouwkundig element

Gevangenis Ciperage

Grote Markt 45 (Sint-Niklaas)
Voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl.


ID: 200208 | Bouwkundig element

Stadsgevangenis

Grote Markt (Tienen)
Het project voor de bouw van een nieuwe gevangenis kwam voor de eerste maal aan de orde in 1833, pas in 1847 stelde François Drossaert het eigenlijke ontwerpdossier samen.


ID: 87317 | Bouwkundig element

Vredegerecht en gevangenis

Conscienceplein 1A (Torhout)
Voormalig Vredegerecht en gevangenis, nu politiekantoor. In 1876-1878 (eerste vermelding in het kadaster in 1878) gebouwd naar plannen van stadsbouwmeester Jan Van Hollebeke (Torhout). Tijdens de Eerste Wereldoorlog, oorlogsschade aan de gevel (zie iconografie). In 1996-1997 verbouwing van het politiekantoor naar ontwerp van architect Kris Devolder (Torhout), waarbij de volledige binneninrichting verdwijnt.


ID: 12338 | Bouwkundig element

Arresthuis Turnhout

Wezenstraat 1 (Turnhout)
Gebouwd in 1904 naar ontwerp van L. Bouckaert volgens het Amerikaanse Pennsylvaniasysteem.


ID: 70576 | Bouwkundig element

Tuchthuis

Laurent-Benoit Dewezplein 1-6 (Vilvoorde)
Voormalig Tuchthuis, voorheen volledig omwaterd, functioneel complex uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 208586 | Bouwkundig element

Hoeve  Munkenhof

Munkenhofdreef 2-6 (Waregem)
Goed "Munkenhof" of het Hof van de Sint-Pietersabdij van Desselgem, gelegen in een bocht van de Oude Leie-arm. De hoevenaam verwijst naar de monniken van de Gentse Sint-Pietersabdij die er gedurende tien eeuwen wonen. De huidige gebouwenconfiguratie komt in de 17de eeuw tot stand, wanneer de hoeve wordt herbouwd in steen.


ID: 76137 | Bouwkundig element

Roephuis Het Kot

Dorp (Wichelen)
Roephuisje met roeptribune voor de wettelijk opgelegde afkondiging van algemene en lokale verordeningen te Schellebelle. Het is mogelijk dat het ook een functie bezat gekoppeld aan het gebruik van het plein als marktplaats en als cel voor kortstondige opsluitingen. Kleine bakstenen constructie onder pannen zadeldak met een overluifelde pui, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 1730 | Bouwkundig element

Fort van Breendonk

Brandstraat 57 (Willebroek)
Betonnen pantserfort uit de periode 1906-1914 als onderdeel van de vesting Antwerpen, een militair bolwerk en centrale schakel in de verdediging van België. Het fort van Breendonk ontleent zijn betekenis vooral aan zijn rol als nazi-gevangenis en doorvoerkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1944). Nu dient het als herinneringsplek en museum.