Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

487 resultaten


ID: 13811 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Doggenhout

Doggenhoutstraat (Ranst)
Waterkasteel uit de 14de eeuw en de 17de eeuw, met vierkante plattegrond, eertijds toegankelijk via neogotisch poortgebouw van circa 1880. Gelegen in een park en toegankelijk via een dreef vanaf de Doggenhoutstraat.


ID: 13822 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Zevenbergen

Kasteeldreef 22 (Ranst)
Bestaande uit dienstgebouwen en de vierkante funderingen van het voormalige kasteel, gelegen binnen omwatering met vijvervorming. Moestuin ten oosten en parkbos ten noorden.


ID: 13889 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Bossenstein

Moorstraat 14 (Ranst)
Waterkasteel met nagenoeg rechthoekige plattegrond en uitbouw ten westen van donjon, gebouwen opgetrokken rondom vierkant binnenhof.


ID: 13842 | Bouwkundig element

Herenhuis Hofken van Stuyck of Verloren kost

Oude Vaartstraat 32 (Ranst)
Herenhuis van 1755 gelegen binnen vierkante omgrachting, gecementeerde bakstenen boogbrug leidt naar een met gras begroeid en schaars beboomd domein.


ID: 75698 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Michielsparochie

Dreef 4 (Ravels)
Vrijstaand, L-vormig dubbelhuis in eclectische stijl van 1903 naar ontwerp van J. Taeymans.


ID: 75842 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Passtraat 14 (Retie)
Achterin gelegen vrijstaande woning, gebouwd in 1696, voorgevel in neoclassicistische stijl, zij- en achtergevels in traditionele stijl; omwalde ruime tuin met oude bomen.


ID: 37032 | Bouwkundig element

Betonnen brug

Maastrichtersteenweg (Riemst)
Brug over het Albertkanaal, in 1937 gebouwd.


ID: 28533 | Bouwkundig element

Hoge Mote

De Biesestraat 2 (Ronse)
Zogenaamd "Hoge Mote", ook "Kapittelhuis" genoemd, thans onder meer Stedelijk Museum voor de Geschiedenis van de Textiel. Eind 17de eeuw (zie jaartal 1696 op poort) vernieuwd of verbouwd en bewoond door de proost van het kapittel.


ID: 28688 | Bouwkundig element

IJzeren passerelle

Ijzerstraat (Ronse)
IJzeren spoorwegbrug of passerelle in gebruik genomen in 1888, opgeblazen door de Duitsers in 1918 en heropgebouwd in 1920, deels met recuperatiemateriaal. Brug met boogconstructie van gesmeed ijzer, aan één zijde losliggend op rolletjes om spanningen en uitzetting bij temperatuurschommelingen op te vangen.


ID: 29005 | Bouwkundig element

Pessemiersbrug

Saint-Sauveurstraat (Ronse)
Zogenaamde Pessemiersbrug, betonnen boogbrug over de spoorweg, wederopgebouwd in 1922 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog. Rijbaan geflankeerd door betonnen bogen en voetpaden met betonnen leuningen. Aan de kant van de Oudstrijderslaan, natuurstenen balustrade met dezelfde eenvoudige siermotieven, en gietijzeren balustrade.