Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93121 resultaten


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Herne), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliëf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 39626 | Bouwkundig element

Hoeve Ooievaarsnest

Nattendries 12 (Herne)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit begin 19de eeuw, rondom een geplaveide binnenplaats. Eénlaags boerenhuis van zeven traveeën.


ID: 131073 | Landschappelijk element

Twee taxussen bij wegkruis

Nieuwstraat, Schepdaelstraat (Herne)
De twee heesters zijn aan beide zijden van een wegkruis aangeplant. Het geheel bevindt zich op een kruispunt van vier wegen, de Nieuwstraat, de Schepdaelstraat en een landbouwweg. De twee taxussen (Taxus baccata 'Fastigiata') vormen een historische eenheid met het veldkruis.


ID: 134742 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Van Cauwenberghe met tuin

Ninoofsesteenweg 21 (Herne)
Dokter Paul Van Cauwenberghe liet in 1911 een villa bouwen in overeenstemming met zijn status als dorpsnotabele. De siertuin, 34 are 80 centiare groot, werd als een apart gegeven behandeld. De villa staat ernaast en sluit er slechts via de voortuin bij aan.


ID: 39636 | Bouwkundig element

Hof te Schiebeek

Ninoofsesteenweg 45 (Herne)
Eertijds afhangend van het plaatselijk kartuizersklooster, eerste vermelding in 1350. In zijn huidige vorm, een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 39627 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Oud-Klooster 1 (Herne)
Voorheen deel uitmakend van de kartuizerij. Eénlaags boerenhuis van zes traveeën met verhoogde begane grond en een zadeldak. Langsschuur in de zijgevel gedateerd door middel van gesinterde bakstenen 1889.


ID: 39628 | Bouwkundig element

Stokerij

Oud-Klooster 2 (Herne)
Vermoedelijk de oude stokerij van het voormalige kartuizerklooster. Bakstenen gebouw onder zadeldak dat in zijn huidige toestand erg is verbouwd. Van de vroegere gevelordonnantie resten evenwel enkele sporen.


ID: 39632 | Bouwkundig element

Hof ter Brugge

Oude Stationsstraat 21 (Herne)
Semi-gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats en bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 131306 | Landschappelijk element

Knotolm

Philipskouterstraat 16 (Herne)
De geknotte olm (Ulmus hollandica (x) 'Major') staat op een kadastrale perceelsgrens. Beide graslanden vormen samen een historische hoogstamboomgaard, waarvan nog enkele fruitbomen bestaan. De boom is ooit geknot geweest op ongeveer drie meter hoogte. Nu zijn vijf zware gesteltakken uitgegroeid, en heeft de boom een totale hoogte van 26 meter.


ID: 131297 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van meidoorn en haagbeuk

Philipskouterstraat 2-3 (Herne)
De geschoren afsluitingshaag is aangeplant ter afsluiting van het erf aan straatzijde. Op de zuidelijke perceelsgrens zijn de eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en gewone haagbeuk (Carpinus betulus) op een hoogte van twee meter geschoren.