Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93123 resultaten


ID: 37095 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Kerkstraat (Herstappe)
Neogotische kerk van 1869, naar ontwerp van H. Jaminé. De plattegrond beschrijft een éénbeukig gebouw.


ID: 37096 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kerkstraat 3 (Herstappe)
Gesloten hoeve uit het midden van de 19de eeuw, waarvan alleen het woonhuis, de inrijpoort en een gedeelte der stallen bewaard bleven.


ID: 306464 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Villers-l'Evêque straat (Herstappe)
De imposante knotes in Herstappe staat op de hoek van de Villers-l’Evêquestraat en de Molenweg van Lauw naar Villers-l’Evêque, op de hoek van een hoogstamboomgaard bestaande uit kersenbomen.


ID: 135396 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters

Hillegem (Herzele), Balegem (Oosterzele), Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem), Elene, Oombergen (Zottegem)
Het gebied omvat de vallei van de Cotthembeek, stroomopwaarts van de dorpskern van Sint-Lievens-Houtem, het gehucht Cotthem en de open koutergebieden ten noorden en ten zuiden van deze vallei. Het is een onverstoord gebied met een sterk contrast tussen de gesloten beekvallei en de open kouters, die in Oombergen nog aansluiten op de historische dorpskern.


ID: 216021 | Bouwkundig element

Veldkruis

Hillegem (Herzele)
Het kruis staat opgesteld in een door balken afgebakend perk voorafgegaan door een knielbank en markeert het kruispunt van veldwegen. Houten kruis tegen driehoekig bord met afdakje, drager van een houten kruis met dito Christusbeeld onder banderol met opschrift INRI.


ID: 135231 | Landschappelijk geheel

Sint-Antelinks en Duivenbos

Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse (Herzele), Aspelare (Ninove)
De valleien van de Ransbeek en Beverbeek worden gekenmerkt door historische graslandpercelen en talrijke taluds. Op de steile valleiflanken komen bossen met kwelzones voor zoals het Duivenbos dat volledig werd heraangeplant in de 19de eeuw. In de bronzone van de Ransbeek zijn nog veel oud bos-soorten aanwezig. Het gebied heeft haar historisch gesloten karakter met bomenrijen en houtkanten langs de perceelsranden bewaard. De hogere, vlakkere zones liggen onder akkerland. Hier komen heel wat historische hoeven voor zoals het Hof te Ransbeek en hoeve Tortelboom.


ID: 301848 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande eik

Sint-Lievens-Esse (Herzele)
Een mooi ontwikkelde zomereik staat bij een perceelsrand in een beekvalleitje gelegen tussen de Schoonderhagestraat en de gewezen trambedding: L376 Trambaan (Herzele - Sint-Lievens-Esse). De boom is beeldbepalind in het landschap en heeft een enorme stamomtrek van 423 cm (2015).


ID: 9017 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Erpen

Arestraat 162 (Herzele)
Voormalige abdijhoeve afhankelijk van Sint-Pietersabdij Gent; zetel van de vierschaar van de heerlijkheid Erpen. Bakstenen gebouwen van diverse volumes, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, gekasseide binnenplaats met vaalt. Boerenhuis van het dubbelhuistype, gedateerd 1750.


ID: 132139 | Landschappelijk element

Drie geknotte linden bij wegkruis

Assestraat (Herzele)
Drie geknotte linden flankeren het houten wegkruis langs de Assestraat.


ID: 9061 | Bouwkundig element

Grote gesloten hoeve

Bekenholstraat 1 (Herzele)
Grote gesloten hoeve gelegen op een helling met fraai uitzicht op een golvend beboomd landschap. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijks met oudere kern.