Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93123 resultaten


ID: 131145 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen bij Groenlaan

Groenlaan (Herzele)
De Groenlaan, een openbaar plein met een uniforme en symmetrische beplanting van gekandelaarde platanen, is een relictvoorbeeld van een pleindorp dat terug gaat tot het ontstaan van Herzele en refereert aan het vroegere gemene gebruik van een aanvankelijk veel omvangrijkere zone.


ID: 8925 | Bouwkundig element

Buurtspoorwegstation Herzele

Groenlaan 39 (Herzele)
Station en woning, van de buurtspoorweg Gent-Geraardsbergen, van circa 1910, aansluitend bij de stelplaats aan de Solleveldstraat nummer 23.


ID: 8924 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenlaan 6, 6A (Herzele)
Burgerhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak, boven de poort gedateerd 1905.


ID: 8926 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenlaan 66 (Herzele)
Burgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 8927 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenlaan 67-69 (Herzele)
Burgerhuis benadrukt door laantje, dwars over de Groenlaan, verbinding naar de tegenover liggende straat. Huis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 8928 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Groenlaan 80 (Herzele)
Burgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak uit de 19de eeuw. Okergeschilderde en bepleisterde baksteenbouw.


ID: 9063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Heilig-Hartplein 1 (Herzele)
Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën.


ID: 9064 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Heilig-Hartplein 16 (Herzele)
Boerenburgerhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, door middel van baksteenkoppen in de zijpuntgevel gedateerd 1889.


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 76576 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Hillegemplein 1 (Herzele)
Basilicale neogotische kerk van 1877-1880, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, ter vervanging van een kerk van 1108, vernieuwd in 1787, afgebroken in 1876; de toren bleef bewaard. De huidige toren dateert van 1890 naar ontwerp van architect Jules Goethals. Omringend, ommuurd kerkhof met een collectie graftekens.