Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93123 resultaten


ID: 131178 | Landschappelijk element

Taxusstruik bij oorlogsmonument

Hillegemplein 1 (Herzele)
Op het kerkhof, rechts van de toegang naar de kerk, en bij het oorlogsmonument staat een taxusstruik. Het gaat om een op enen gezette struik als kerkhofbeplanting.


ID: 76577 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Hillegemplein 16 (Herzele)
Boerenburgerhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Voortuintje met gesmeed ijzeren hek.


ID: 9062 | Bouwkundig element

Hof ten Berge

Hoevenstraat 1 (Herzele)
Historische hoeve, leen van de Sint-Cornelius en Cyprianus Abdij van Ninove. Heden gesloten hoeve waarvan de gebouwen gegroepeerd zijn rondom een rechthoekig gekasseid erf. Woonhuis van tien traveeën, waarvan enkele blinde, en anderhalve verdieping onder een schilddak, uit de 19de eeuw.


ID: 9046 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn

Hogeweg (Herzele)
Zandstenen veldkapelletje naast struik, gelegen in een open, beboomd landschap. Jaartal 1772 in de topgevel, quasi onleesbaar opschrift.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.


ID: 9069 | Bouwkundig element

Hof te Hoppelbeek

Holbeekstraat 15 (Herzele)
Voormalig bezit van de abdij van Ninove. Verbouwd hoevecomplex, mooi ingeplant in een golvend landschap. Woonhuis van vijf traveeën en één verdieping onder een afgesnuit zadeldak, vermoedelijk uit 1721.


ID: 8954 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Holestraat (Herzele)
Semigesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een grosso modo vierkante, geplaveide binnenplaats. Ten oosten, overluifeld voetgangersdeurtje.


ID: 8953 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Holestraat 128 (Herzele)
Hoevetje met losstaande gebouwen rondom rechthoekige geplaveide binnenplaats. IJzeren inrijpoort in afgesnuite hoek aan de straatkant. Boerenhuisje van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 8929 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Hoogstraat 138 (Herzele)
Rechthoekige kapel, gelegen op een hoogte met omringend bakstenen muurtje en trap. Gecementeerde baksteenbouw onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 8930 | Bouwkundig element

Stenen windmolen Ter Rijst en molenaarswoning

Hoogstraat 169-171 (Herzele)
Molen Ter Rijst is een in 1794 opgetrokken stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (grondzeiler) met kenmerkende brede kuip en saracenerkap (zetelkap), stalen, gelast gevlucht en drie steenkoppels. De inmiddels aangepaste molenaarswoning uit de 19de eeuw bevindt zich ten noordoosten van de molen.