653 resultaten
ID: 88287 | Bouwkundig element
Terluchtestraat 8 (Oostkamp)
De gebouwen van de brouwerij zijn gebouwd in 1928. De brouwerij is modern opgevat, ingedeeld volgens het cascadesysteem, waarbij het brouwproces verloopt vanuit de zolderverdieping tot in de kelder. Bedrijfspand van vijf traveeën en twee bouwlagen + entresol, afgedekt door twee gekoppelde zadeldaken met mechanische pannen. In het topstuk gevelplaat met opschrift onder een nisje met Sint-Antoniusbeeld.
ID: 87668 | Bouwkundig element
Hoogstraat 5 (Oostrozebeke)
Voormalige woning van de gekende brouwersfamilie Tack die in Oostrozebeke enkele belangrijke bestuurlijke functies (schepenen, burgemeester) waarneemt. Herenhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Het huis staat er zeker al in 1830 maar heeft eventueel een oudere kern, zie zijgevel. Verankerd dubbelhuis met rechts een koetspoort ertegenaan gebouwd.
ID: 134077 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hulst 97 (Opwijk)
Rond 1860 werd de woonvleugel van het 'Smetteshof ' omgebouwd tot een riante villa. Een tweede vleugel van het hoevecomplex werd iets later omgebouwd tot brouwerij. Tuin in landschappelijke stijl van 20 are circa 1900 naar 'schotelmodel' (met opgehoogde randen), door een 250 m lange oprijlaan met hoofdweg verbonden.
ID: 27402 | Bouwkundig element
Aalststraat 200 (Oudenaarde)
In 1927 werd de vergunning verleend tot het bouwen van een volledig nieuwe brouwerij aan de oostelijke Schelde-oever op grondgebied Edelare. Baksteenbouw met beton in verschillende volumes onder plat dak met grotendeels behouden infrastructuur. In de lagere bijgebouwen is er naast de vroegere schrijnwerkerij en smidse een klein museum ondergebracht.
ID: 27034 | Bouwkundig element
Bergstraat 5, Remparden 1, 1A (Oudenaarde)
Aan de Bergstraat gelegen bakstenen gebouw van drie bouwlagen, gedateerd op gevelsteen 1940. Ten westen op binnenplaats, kantoorgebouwtje naar ontwerp van architect J. Vanderveken van 1936. Voormalige dienstgebouwen en mouttoren aan Remparden. Bakstenen industriegebouwen opgetrokken naar ontwerp van architect J. Vanderveken. De elektriciteitscabine met trapgevel ernaast werd opgericht in 1924.
ID: 27064 | Bouwkundig element
Broodstraat 24, Burgschelde 44 (Oudenaarde)
In 1846 oprichting van bierbrouwerij en azijnfabriek. Herenhuis bij brouwerij heropgebouwd onder leiding van R. Messiaen in 1921 na oorlogsschade; in 1951 nieuw gecementeerd. Lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen met rechthoekige vensters, deur en poort naar de achterliggende brouwerij en voorzien van neoclassicistische geveldecoratie, kenmerkend voor de jaren 1920.
ID: 27059 | Bouwkundig element
Broodstraat 5 (Oudenaarde)
Interessant rijhuis opgetrokken uit bak- en zandsteen met rijk uitgewerkte voorgevel in renaissancestijl daterend van 1655, zie verweerde steen in geveltop. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met overkragende bovenbouw op drie gesculpteerde arduinen rondbogen steunend op met voluutconsoles versierde pilasters. Voorheen met brouwerij Den Pau.
ID: 27101 | Bouwkundig element
Einestraat 19 (Oudenaarde)
Brouwerswoning van de Brasserie O. Liedts, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons.
ID: 27440 | Bouwkundig element
Fabrieksstraat 8 (Oudenaarde)
Bakstenen brouwerijcomplex van twee en drie bouwlagen onder zadeldak, in de 19de eeuw zeepziederij. Ten noordoosten, achterin gelegen boerenwoning van het dubbelhuistype uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 27610 | Bouwkundig element
Hauwaart 12-18 (Oudenaarde)
Voorheen gesloten hoeve met bijbehorende brouwerij, herhaaldelijk aangepast, uitgebreid en gemoderniseerd tot een klein industrieel gebouwencomplex, min of meer met behoud van de vroegere aanleg met rechthoekige binnenplaats. Heden deels gesloopt en deels aangepast tot winkelhuis en drie woningen. Resterende gebouwen voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.