190 resultaten
ID: 133139 | Landschappelijk element
Kloosterdam (Grimbergen)
De hakhoutstoven van linde zijn op de linker oever van de Maalbeek gelegen. De stoven worden periodiek gekapt. De hakhoutstoven werden aangeplant met een welbepaalde functie, als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of als loofvoedering.
ID: 131470 | Landschappelijk element
Badderijstraat (Hasselt)
Beeldbepalende, zeldzame Hollandse iep van rond 1890.
ID: 134629 | Landschappelijk element
Stevoortse kiezel 192 (Hasselt)
Tuin in landschappelijke stijl met pittoresk karakter (ongeveer 2,5 hectare) bij een eclectisch herenhuis met wagenhuis en achterliggend bos, aangelegd omstreeks 1870.
ID: 131471 | Landschappelijk element
Breedpadstraat (Heers)
De zeldzame fladderiepen bevinden zich langs een holle weg ten zuidoosten van het Hornebos te Rukkelingen-loon.
ID: 134309 | Landschappelijk element
Hekslaan 1 (Heers)
Meer dan 100 ha groot landgoed voor een deel in terrasvorm aangelegd op de flank van een helling die het dorp domineert.
ID: 131236 | Landschappelijk element
Barakkendries (Herne)
De geschoren gemengde veekeringshaag is aangeplant rond een weiland waarop zich op het westelijk deel een jonge hoogstamboomgaard bevind. De gemengde haag bestaat onder andere uit eenstijlige en tweestijlige meidoorn(Crataegus monogyna en laevigata), mispel (Mespilus germanica) en olm (Ulmus).
ID: 131061 | Landschappelijk element
Beeldekensstraat (Herne)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.
ID: 131356 | Landschappelijk element
Garennestraat (Herne)
De gemengde houtkant bevindt zich op een rotsig talud langs een holle weg in de vallei van de Odra. De soorten van deze houtkant met karakteristieke groeivorm bestaan uit hakhout van gladde iep (Ulmus minor), zomereik (Quercus robur), gewone hazelaar (Corylus avellana), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), veldesdoorn (Acer campestre) en opgaande bomen van zomereik, zoete kers (Prunus avium) en gewone es (Fraxinus exelsior).
ID: 131345 | Landschappelijk element
Geraardsbergsesteenweg (Herne)
De houtkant is aangeplant op een talud van een zijwegje (losweg) van de Geraardsbergsesteenweg. De houtkant bestaat uit verschillende soorten. Olm (Ulmus), vele stoven van schietwilg (Salix alba) en een stoof gele bindwilg (Salix x rubens) als hakhout. Ook gewone es (Fraxinus exelsior) en ratelpopulier (Populus tremula) worden als hakhout beheerd. Zomereik (Quercus robur) komt voor als opgaande boom.
ID: 131348 | Landschappelijk element
Geraardsbergsesteenweg (Herne)
De gemengde houtkant is aangeplant aan beide zijden van een holle weg, die tussen graslanden van de Markvallei loopt. Deze losweg is een zijweg van de Geraardsbergsesteenweg. De houtkant, gelegen op een talud, bestaat uit drie stuks veldesdoorn (Acer campestre), zowel knotbomen als hakhoutstoven. Er zijn ook knotbomen van schietwilg (Salix alba) en hakhout van olm (Ulmus), hakhout en opgaande bomen van gewone es (Fraxinus exelsior) en opgaande bomen van zomereik (Quercus robur).