653 resultaten
ID: 39148 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorpsstraat 61, 65-67 (Pajottegem)
Voormalige banbrouwerij met in U-vorm rondom een binnenplaats opgestelde en heden in meerdere panden verdeelde gebouwen uit de 18de eeuw. Achter de hoeve ligt een door bomen omzoomd grasland.
ID: 39149 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 75 (Pajottegem)
Dienstgebouw (nok loodrecht op straat) voorheen een aanhorigheid van de "Oude Kam"; eenlaagse baksteenbouw met zadeldak (pannen) daterend van 1764.
ID: 39087 | Bouwkundig element
Kammeersweg 2 (Pajottegem)
Eertijds eigendom der plaatselijke heren. Voormalige brouwerij-boerderij Olemans, ruim complex van gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.
ID: 39114 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Munkbaan 1-2, 1A (Pajottegem)
Tweeledige opper- en neerhofstructuur met sporen van een ringgracht verwijzend naar de motte-origine, gelegen op de linkeroever van de Mark, op de grens met Galmaarden. Het landgebruik bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Knotwilgenrijen en meidoornhagen markeren de historische percelering.
ID: 39636 | Bouwkundig element
Oude Steenweg 45 (Pajottegem)
Eertijds afhangend van het plaatselijk kartuizersklooster, eerste vermelding in 1350. In zijn huidige vorm, een gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit het laatste kwart van de 18de eeuw.
ID: 80784 | Bouwkundig element
Burgemeester Voetslaan 6 (Peer)
Oudste woning van Kleine-Brogel, gebouwd in 1766; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot een U-vormig gebouwencomplex.
ID: 80708 | Bouwkundig element
Nieuwstraat 1-3 (Peer)
Twee neoclassicistisch getinte rijhuizen.
ID: 80394 | Bouwkundig element
Panhofstraat 97 (Pelt)
Grotendeels bakstenen complex, thans bestaande uit een langgestrekte hoeve, een losstaande open schob en een dito dienstgebouwtje, in kern mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw.
ID: 211748 | Bouwkundig element
Kauwstraat 31 (Pittem)
Brouwerij uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, later ingericht tot maalderij/veevoederbedrijf. Eclectische brouwerswoning als verbouwing uit 1914 van een midden-19de-eeuws volume met achtergelegen brouwerijgebouwen uit het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw.
ID: 135152 | Landschappelijk geheel
Krombeke, Poperinge, Proven, Watou (Poperinge), Westvleteren (Vleteren)
Dit gebied is gelegen op een interfluviale kam die door talrijke dalhoofden wordt aangesneden. Tijdens de vroege middeleeuwen was de gehele kam bebost. Momenteel resten er kleinere loofboscomplexen die niet meer op elkaar aansluiten. Ze worden omringd door een mozaïek van wei- en akkerlanden. De aanwezige hoeves zijn sterk verspreid en en bestaan veelal uit enkele losstaande bakstenen gebouwen met resten van een middeleeuwse walgracht. In het gebied liggen de kasteeldomeinen De Lovie en Couthof met elk hun omringend park. In het gebied zijn nog verschillende sporen van de Eerste Wereldoorlog waaronder een legerbarak en een begraafplaats. De Sint-Sixtusabdij in het uiterste noordoosten van dit gebied is een trappistenabdij gesticht in 1831 waar nog steeds trappist gebrouwen wordt.