Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93127 resultaten


ID: 252 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Sint Martensplein 5 (Aalst)
18de-eeuws herenhuis dat circa 1843 in gebruik werd genomen als pastorie. De pastorie is opgevat als een rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en is aan de achterzijde uitgebreid met aanbouwsels. De vlakke gepleisterde neoclassicistische voorgevel op arduinen plint heeft een asymmetrische opbouw.


ID: 253 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Sint Martensplein 8 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, opklimmend tot de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw.


ID: 131538 | Landschappelijk element

Twee oude zwarte moerbezieën in moerbeituin

Sint Vincentiusstraat (Aalst)
De tuin bevat een uitgebreide collectie van moerbeibomen. Twee oude zwarte moerbeibomen (circa 100 jaar) zijn hier opgenomen in de erfgoedinventaris. De bomen hebben stamomtrekken van respectievelijk 195 cm op een hoogte van 100 cm gemeten en 185 cm op een hoogte van 20 cm. De totale hoogte bedraagt 7,5 en 7 meter, de kruindoormeter bedraagt 8 en 10 meter. Beide bomen vertonen de typische groeivorm van oude moerbeien met gestutte en afgelegde takken die soms de grond raken.


ID: 338 | Bouwkundig element

Sint-Amanduskapel

Sint-Amandstraat (Aalst)
De Sint-Amanduskapel uit 1636 is gelegen in de bosrijke omgeving van de Kapellemeersen en wordt samen met het Sint-Amandsputteken al vermeld sinds de 14de eeuw. De kapel, die de Dendervallei beheerst en waarvan de bijhorende grond rechts met een haagbeukhaag van de straat is afgesloten, is een éénbeukige ruimte onder zadeldak, vooraan bekroond met een houten klokkenruitertje en achtzijdige spits.


ID: 76229 | Bouwkundig element

Drie boerenarbeiderswoningen

Sinte Apoloniastraat 110-114 (Aalst)
Eénlaagse bakstenen boerenarbeiderswoningen van telkens vier traveeën (19de eeuw) in elkanders verlengde gebouwd en onder zadeldaken met aanpalende, haakse aanhorigheden onder zadeldaken.


ID: 76230 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Sinte Apoloniastraat 150 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats en opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw en later.


ID: 76228 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sinte Apoloniastraat 34 (Aalst)
Hoevetje met losstaande bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Eénlaags geelbeschilderd woonhuis van vier traveeën, met vernieuwde dakbekleding.


ID: 302097 | Bouwkundig element

Sociale woningen uit de jaren 1930

Slotstraat 3-8, 9-11, 12-49, 51-69, 2A (Aalst)
Straat met 42 sociale woningen, in 1933 gerealiseerd door de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen voor het Gewest Aalst naar ontwerp van Triphon De Smet en in 1939 aangevuld door dezelfde opdrachtgever met 12 woningen van André Van Schoote, ter vervanging van krotwoningen.


ID: 254 | Bouwkundig element

Herberg

Sluierstraat 5 (Aalst)
Huis van vier traveeën en twee en een halve verdieping onder zadeldak. Baksteenbouw met verankerde gevel op arduinen plint, uit het begin van de 19de eeuw.


ID: 324 | Bouwkundig element

Station Baardegem

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.