Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 26612 | Bouwkundig element

Kasteel Van Tieghem de ten Berghe

Paul van Tieghemlaan 2 (Gent)
In 1890 was het nieuwe, huidige kasteel, voltooid. Alleenstaand landhuis in neogotische stijl naar ontwerp van J. Schadde. Ruim rechthoekig gebouw van twee bouwlagen, met polygonaal hoektorentje op de noordoostelijke hoek, afgedekt met schilddak met neogotische dakkapellen.


ID: 26936 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel de Ghellinck de Walle met parkrestant

Pieter Cieterslaan 28 (Gent)
In de 16de eeuw dubbel omwald goed. Circa 1800 laat André de Ghellinck het kasteel heropbouwen en het park met de vijver aanleggen; in 1865 nog vergroot door Edmond de Ghellinck. Classicistisch, onderkelderde villa van drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak. Van het park is tegenwoordig enkel de kern met vijver bewaard.


ID: 18626 | Bouwkundig element

Landhuis

Proeftuinstraat 16-18 (Gent)
Achterin gelegen landhuis van bak- en zandsteen, opgetrokken in neotraditionele stijl en bestaande uit drie gedeelten die samen een gebouw op L-vormige plattegrond vormen, en die overwegend dateren van 1900 en de eerste helft van de 20ste eeuw. Koetshuis, daterend van 1900 en voorzien van brede korfboogvormige poorten en een getrapt dakvenster met hijsbalk.


ID: 26894 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Puttenhove

Putstraat 26-30 (Gent)
Nog gedeeltelijk omwald kasteel, in archiefstukken reeds vermeld in de 15de eeuw. Kasteel op U-vormige plattegrond volgens een noordwest-zuidoost-as ingeplant op de vroegere grondvesten. Laatclassicistische gevels circa 1840 te dateren en mogelijk beïnvloed door Parijse voorbeelden onder meer door Ludovico Visconti. Voorgevel van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder snijdende schilddaken met vier achthoekige noktorentjes. Ten zuiden, voormalig neerhof en stallen vermoedelijk samen met de wederopbouw van het kasteel omgevormd tot portierswoningen en koetshuizen, in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Park in landschappelijke stijl met toegangsdreef.


ID: 26618 | Bouwkundig element

Kasteel van het Zandeken

Raymond de Hemptinnelaan 33 (Gent)
Reeds voorkomend op een kaart van 1815. In 1892 wordt het goed verkocht aan J. Fobe die het kasteel laat verbouwen, namelijk toevoegen van één verdieping en de koepel. Oorspronkelijk dubbelhuis met souterrain en één bouwlaag onder mansardedak met dakkapellen.


ID: 27002 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Rijvissche

Rijvisschestraat 3-9 (Gent)
Zogenaamd naar de Gentse familie Rijvissche, de oudst bekende eigenaars van het goed in de 12de-14de eeuw. Heden nog volledig omgracht kasteel met voormalige hovenierswoning, neerhof, hoeve en ingangspoort met lange toegangsweg met platanen vanaf de Rijvisschestraat. Het kasteel zelf is op zijn beurt nog eens omgeven door een binnenwal en slechts toegankelijk via een brug met drie bogen. De verschillende grachten worden gemarkeerd door bomenrijen.


ID: 26435 | Bouwkundig element

Hof De Guchteneëre

Robiniadreef 2B (Gent)
Oorspronkelijk hoogstwaarschijnlijk een heerlijkheid, vermoedelijk met een hooghof en een neerhof. Het Hof De Guchteneere bewaart zijn walgrachten nog aan de noord- en oostkant en is aan de straatzijde afgesloten met een haag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm geschikt rondom een van de straat niet zichtbaar binnenerf.


ID: 26900 | Bouwkundig element

Landhuis  Het Anker

Scheepsankerstraat 1 (Gent)
Achterin gelegen alleenstaand herenhuis met omringende tuin en toegang via twee behouden bepleisterde, geblokte hekpijlers. Gebouw op L-vormige plattegrond met één bouwlaag en mansardedak met houten dakkapellen onder driehoekig fronton, met kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw en met aanpassingen uit tweede helft 19de eeuw. Erachter gelegen haakse verbouwde stallen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak, met het huis verbonden door een korfboogvormige poortomlijsting onder pannendakje.


ID: 26411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kapellegoed

Sint-Gerolfstraat 32 (Gent)
Het kasteel, waarvan het dienstgebouw midden 19de eeuw aangepast werd door architect Louis Minard in neoclassicistische stijl, ligt in een omgracht park, omgeven door bomenrijen die ook de uitbreiding van het park ten oosten met onder meer de moestuin omheinen. De gronden van het nabij gelegen neerhof zijn aan drie zijden voorzien van walgrachten. Bakstenen ijskelder in het park uit 1857-1858.


ID: 26938 | Bouwkundig element

Classicistisch landhuis

Sint-Markoenstraat 18 (Gent)
Gebouw in Lodewijk XVI-stijl deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en deels uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen op gecementeerde plint onder pannendak. Linker aanbouwsel van één bouwlaag, gecementeerd, met rechthoekige vensters onder zadeldak, van 1881.