Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 135240 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Grand Noble en Borluut en omgeving

De Pinte (De Pinte), Sint-Denijs-Westrem (Gent)
De kasteeldomeinen Grand Noble, Mariasteen en Borluut liggen in de zuidelijke periferie van Gent, in een lichte depressie in het microreliëf die gedraineerd wordt via de Duivelbeek. In het gebied zijn de knotwilgenrijen nog vrij goed bewaard als relict van het bulkenlandschap. Het kasteel Grand Noble gaat terug op een tweeledig omgrachte site. Het kasteeldomein met prachtig aangelegd park, koetshuizen en hovenierswoning is via drie dreven met straten verbonden. Het kasteel ligt op een verhevenheid in het midden van de vijfhoekige omgrachting, omgeven door bossen en weilanden. Het kasteel Borluut is een omwald kasteel met 15de-eeuwse kern en door een brede lindedreef verbonden met de Kortrijksesteenweg. Het Mariasteen is van het Borluutkasteel gescheiden door de Rosdambeek. De oorspronkelijke omwalling werd gedempt en begin 20ste eeuw werd de lange toegangsdreef aangelegd.


ID: 38489 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Scheldevelde

Kasteellaan 33-41 (De Pinte)
Deels omgracht kasteel met rechts, gedeeltelijk aangepast 18de-eeuws dienstgebouw en hoeve, omringend park en landerijen met stervormig aangelegde dreven. Monumentaal toegangshek tussen gemetste pijlers met siervaasbekroning en vierkante paviljoentjes. Oorspronkelijk bepleisterd en geschilderd, heden bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, vijf op vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak.


ID: 38524 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Broecke

Molenstraat 1 (De Pinte)
Omwalde hoeve met losse bestanddelen op deels verhard en met gras begroeid erf met ijzeren hek in zuidoostelijke hoek. Bewaarde schuur en stallen onder zadeldak.


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 217053 | Bouwkundig element

Duitse bunker munitiedepot

Gaversstraat 50 (Deerlijk)
Duitse bunker, die opgericht was bij een Duits munitiedepot. Betonnen militaire constructie met rechthoekig grondplan, op de iets minder brede toegangspartij na.


ID: 86484 | Bouwkundig element

Gaverkasteel

Vercruysse de Solartstraat 22-24 (Deerlijk)
Oorspronkelijk omwalde hoeve "Goed ter Plancken". De hoeve wordt in 1885 verbouwd tot 'chateau' in opdracht van industrieel en senator Astère Vercruysse-Bracq. Verscheidene nutsgebouwen worden afgebroken en het voormalig boerenhuis wordt uitgebreid en verbouwd. In 1891 wordt het landhuis opnieuw uitgebreid en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. Verankerde baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder laag schilddak. Noordelijke toegang gemarkeerd door twee zware bakstenen toegangspijlers. Ten westen, voormalig koetshuis met paardenstal gedateerd 1770 door jaarankers. Ten noorden, vermoedelijk voormalige hoveniers- of conciërgewoning. Vroegste parkaanleg in westelijke richting, vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 304562 | Bouwkundig element

Bruggenhoofd Gent

Astene (Deinze), Baaigem, Gavere, Semmerzake, Vurste (Gavere), Gontrode, Melle (Melle), Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke), Eke, Nazareth (Nazareth), Gijzenzele, Landskouter, Moortsele, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele), Wetteren (Wetteren)
Belgische verdedigingslinie met bunkers, tussen 1934 en 1938 aangelegd op een achttal kilometer ten zuiden van Gent, meer bepaald tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht (Wetteren).


ID: 140018 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Deinze

Deinze (Deinze)
Deze zone omvat de historische kern van Deinze.


ID: 308249 | Bouwkundig element

Bunker As5

Achterstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene en bestaat uit twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening.


ID: 35029 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Biebuyckstraat 19 (Deinze)
In het renteboek van 1639-40 en het landboek van 1682-83, een onbewoonde omwalde motte. Heden nog gedeeltelijk bewaarde walgracht ten zuiden. Boerenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met oude kern, aangepast in de 19de eeuw. Ten zuiden, dwarsschuur met in het dak verhoogde doorrit.