2785 resultaten
ID: 35069 | Bouwkundig element
Cyriel Buyssestraat 6A-F (Deinze)
Kasteel van Nevele, op de toren na gesloopt in 1488. Vermoedelijk werd het begin 19de eeuw heropgebouwd in empirestijl. In 1855 in gebruik als klooster van de zusters van St.Vincentius a Paulo. Gevel van zeven traveeën en twee bouwlagen. De muur die de oostzijde van het complex afsluit is opgetrokken in veldsteen; vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Achter de muur, resterend gedeelte van het voormalige kasteel met vierkant traptorentje uit dezelfde periode.
ID: 308106 | Bouwkundig element
Dr.Adriaan Martenslaan 19 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn en bevat twee bunkerruimtes met schietopeningen voor mitrailleur.
ID: 308346 | Bouwkundig element
Emiel Clauslaan (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn aan het westelijke uiteinde van de bunkerlinie, net ten zuidoosten van het steunpunt Astene. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.
ID: 308107 | Bouwkundig element
Emiel Clauslaan 105 (Deinze)
Belgische bunker, tussen het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevatte één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.
ID: 38242 | Bouwkundig element
Engelhoekstraat 48 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen met ruim, gedeeltelijk omhaagd en omgracht erf. Gracht gedeeltelijk verbreed tot vijver. Woonhuis van acht traveeën onder overstekend zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Aangebouwde aardappelkelder en stallen. Schuur met stallen onder zadeldak, oude kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw en bakhuis van het samengestelde type.
ID: 35207 | Bouwkundig element
Hammestraat 13, 13A (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot begin 17de eeuw. Ten noorden, resten van rechthoekige omgrachting. Ten oosten, ruime boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Grote dwarsschuur, parallel aan het woonhuis, met verhoogde doorrit onder zadeldak; op balk van doorrit naar veldzijde gedateerd 1610. Later toegevoegde aanbouwsels. Ten noorden, naast schuur, bakhuis.
ID: 38324 | Bouwkundig element
Houtbulkstraat 17 (Deinze)
Nog gedeeltelijk omwalde hoeve met grotendeels circa 1850 vernieuwde en nu goed verzorgde gebouwen, gelegen in de straatbocht, met ijzeren toegangshekken ten westen naast de schuur en ten zuiden op de plaats van de oude toegang, in het verlengde van een veldweg.
ID: 35377 | Bouwkundig element
Moorstraat 7 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen met sterk gemoderniseerde boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak. Enkel het volume van het vrij hoge huis en een gecementeerd linker zijaandak verwijzen naar de oude kern. Een recent aangebracht huisnaambord vermeldt het jaartal 1324 als eerste vermelding. Een gedeelte van de vroegere rechthoekige omwalling bleef bewaard.
ID: 38123 | Bouwkundig element
Ooidonkdreef 22-24 (Deinze)
Omgracht goed met ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes. Verharde weg en boomgaard vooraan. Huidig gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw, vermoedelijk in de loop van de 18de eeuw reeds verhoogd vooraan. Bakstenen dienstgebouwtjes met zeshoekig houten duiventorentje.
ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.