111 resultaten
ID: 300006 | Landschappelijk element
St.-Petrusstraat 17 (Landen)
Deze geschoren op stam gezette buxus maakt deel uit van de voormalige pastorietuin van Attenhoven. Van de vermoedelijke formele 18de-eeuwse tuinaanleg is weinig bewaard, op een aantal zeer oude aanplantingen na zoals buxussen, gele kornoelje en een taxus. Deze aanplantingen maken traditioneel deel uit van de pastorietuin.
ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.
ID: 131622 | Landschappelijk element
Kartuizerstraat 13 (Lierde)
In de tuin van Hoeve Melkhof, teruggaand op de kloosterhoeve van de kartuizerpriorij van Sint-Maartens-Bos, staat een imposante op stam gezette taxus met stamomtrek van 186 cm (2010) en een totale hoogte van bijna 10 m.
ID: 131434 | Landschappelijk element
Nauw (Lierde)
Op een talud in een weiland, zichtbaar vanaf Nauw, staan drie op stam gezette hazelaars met stamomtrekken van bij de 100 cm (2005). Hazelaar is een struik die die veelal als hakhout wordt beheerd. Maar afhankelijk van het gebruik of toepassing van het hout werd hazelaar ook al eens op een stam gezet.
ID: 70129 | Landschappelijk element
Weststraat (Lo-Reninge)
Aan de voet van de Westpoort te Lo, op de overgang tussen de Weststraat en de Hogebrugstraat, staat een eeuwenoude taxus (Taxus baccata), de zogenaamde Caesarsboom. De taxus is een historische boom die samen met de Westpoort de overgang tussen de omwalde (en vroeger ommuurde) vestingstad en het buitengebied markeert.
ID: 130027 | Landschappelijk element
Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. De kornoelje vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment.
ID: 131958 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in de Bossenaarstraat 30 is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.
ID: 133241 | Landschappelijk element
Dreef (Maasmechelen)
Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.
ID: 306694 | Bouwkundig element
Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.
ID: 130846 | Landschappelijk element
Brusselsesteenweg 44 (Meise)
De huidige bestemming van de voormalige pastorie is gemeentehuis. De op stam gezette hulst staat in de publiek toegankelijke achtertuin. De hulst heeft een stamomtrek van 217 cm (2007) wat voor deze soort uitzonderlijk is.