Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 130985 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van linde

Lokerstraat (Heuvelland)
Hakhoutstoof van zomerlinde bij het pleinvormig kruispunt van de Lokerstraat en de Kattekerkhofstraat en tevens aan het begin van de Kruisweg en Calvarieberg op de Lettenberg. Volgens de Popp-kaart gesitueerd bij het toponiem 'De drie Linden' of 'Katte Kerkhof'. De hakhoutstoof heeft een 6-tal stammen, die mogelijk als spaartelgen in een cirkelvorm zijn opgegroeid.


ID: 130509 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant met hakhoutstoven

Verlorenhoekstraat (Heuvelland)
Gemengde houtkant op talud langsheen de Verlorenhoekstraat.


ID: 131594 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van linde en es op een talud

Sint-Kornelis-Horebeke (Horebeke)
Twee zware hakhoutstoven van es en linde staan op het talud aan de zuidoostgrens van het erf van de hoeve. Het zijn vermoedelijk nog de restanten van een houtkant die diende om het talud vast te leggen, hierdoor kon erosie voorkomen worden. Op het moment van de inventarisatie (2010) hadden de hakhoutstoven omtrekken van 480 cm (linde) en 417 cm (es).


ID: 303935 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs Kromstraat

Kromstraat (Horebeke)
Het steile talud langs de Kromstraat werd beplant met es, wilg en olm. Ze zijn uitgegroeid tot zware hakhoutstoven en lage knotbomen die het talud en de achterliggende gronden beschermen tegen erosie. Het plantensortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met es, Gelderse roos, meidoorn, hondsroos, sleedoorn, gladde en ruwe iep, kardinaalsmuts, lijsterbes, vlier, wilg spec., schietwilg en aalbes.


ID: 302640 | Landschappelijk element

Omgeving Kasteel Ter Dolen

Eikelbosstraat, Eikendreef, Grote Baan (Houthalen-Helchteren)
Het kasteel Ter Dolen is een voormalig vroeg 16de-eeuwse waterslot en zomerverblijf van de abten van Sint-Truiden dat omgeven wordt door grasland en bospercelen en bereikbaar is via enkele oude eikendreven.


ID: 132073 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van tamme kastanje De Vierlingen

Kasteelhoekstraat, Komenseweg (Ieper)
Zeven zwaar ontwikkelde hakhoutstoven bevinden zich in het provinciaal domein De Vierling. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 674, 539, 540, 468, 427 en 376 cm op een hoogte van circa 50 cm boven het maaiveld.


ID: 135053 | Landschappelijk geheel

Heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Kasterlee, Lichtaart (Kasterlee)
Het gebied ligt op de Kempische heuvelrug, die van tertiaire oorsprong is. Het zuidfront van de rug is op veel plaatsen afgegraven, om zand of ijzerzandsteen te winnen. Op de rug komen uitgestrekte stuifzandformaties voor, met ook enkele Laatglaciale paraboolduinen zoals de Hoge Mouw. Het landschap wordt gedomineerd door in de 19de en 20ste eeuw aangelegde dennenbossen. In het westen van dit gebied zijn de dennenbossen aangelegd op plaggenbodems, die daarvoor tot het traditionele akkerland van Lichtaart behoorden. De vele eikenrijen getuigen daar nog van. Bijzonderheden zijn de holle wegen, de karrensporen, het grillige eikenhakhout op de duintoppen van de Kabouterberg en de Zwarteberg, de grove dennen met ‘steltwortels’, de Duivelskuilen, de restanten van grafvelden uit de Metaaltijden, de Britse militaire begraafplaats en de het laatmiddeleeuwse gebruik als konijnenwarande.


ID: 300880 | Landschappelijk element

Paraboolduinen met eikenhakhout en konijnenwarande in het stuifzandcomplex op de heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Goorseweg (Kasterlee)
Aansluitend bij de smalle heuvelrug tussen Kasterlee en Herentals op de rand van de Kleine Netevallei ligt een 67 ha groot stuifzandcomplex met een uitgesproken reliëf. Het meest uitgesproken zijn de paraboolduinen die zich hier op het einde van de (voorlopig) laatste ijstijd hebben gevormd. Zij vormen dominante landschappelijke elementen. Er kunnen drie reliëfvormen in het stuifzand worden onderscheiden: 1. paraboolduinen zoals de Hoge Mouw en de Zwarteberg; 2. een langgerekte stuifzandrug, de Kabouterberg; 3. een sterk geaccidenteerd stuifzandreliëf dat bestaat uit een ensemble van kleinere, onregelmatige koppen, ruggen en depressies.


ID: 132142 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Broektestraat (Kluisbergen)
Oude houtkant op talud die reeds op de Ferariskaart (ca. 1775) is ingetekend. Het is een 220 meter lange gemengde houtkant met zware hahoutstoven. Tijdens het plaatsbezoek in 2011 kon vastgesteld worden dat de houtkant nog als hakhout wordt beheerd.


ID: 303066 | Landschappelijk element

Gemengde dreven bij het Kasteel van Laarne

Mellestraat (Laarne)
De Achterdreef en de Paardedreef getuigen van de vroegere planmatige aanleg van de omgeving van het kasteel (vroeger kasteeldomein) en kunnen aldus tot belangrijke historische componenten van de kasteelsite worden gerekend.