Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2785 resultaten


ID: 38334 | Bouwkundig element

Hoeve Petuelle

Terdonckstraat 27 (Deinze)
Ver achterin gelegen, voorheen omgrachte hoeve met ijzeren hek tussen vierkante gemetste pijlers boven een brug over de walgracht aan de noordzijde. Voormalig woonhuis, opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, nieuw woonhuis met klokkenstoel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, schuur eveneens uit het vierde kwart van de 19de eeuw en stallen met mestvaalt ervoor.


ID: 35302 | Bouwkundig element

Hoeve Goed 't Exaarde

Vaartstraat 1 (Deinze)
Heden nog gedeeltelijk rechthoekig omgrachte hoeve met losse bestanddelen met dwarsschuur, varkensstal en bakhuisje met zeer oude geschiedenis. De huidige hoevegebouwen dateren vermoedelijk uit eind 18de eeuw, tweede helft 19de eeuw, met uitbreiding uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Toegankelijk via blauwgeschilderd ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers naast Sint-Philomenakapel. Ten oosten, groot boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak.


ID: 35304 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Voorde

Vaartstraat 5 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard; toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met niskapelletje. Ten oosten van het erf, slingervormige vijver, vermoedelijk resten van de vroegere omwalling. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit de 18de tot 19de eeuw. Grote dwarsschuur onder zadeldak en varkensstallen.


ID: 35512 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Wallen

Veldestraat 21 (Deinze)
Omgracht goed, gelegen aan de Kale en tegenover het kasteel van Kervyn de Meerendré. Eenvoudig kasteeltje van zeven traveeën en twee bouwlagen, waarschijnlijk wederopbouw van circa 1800. Over walbrug, ten noorden, muur met korfboogpoort met zandstenen negblokken en waterlijst, waarin nu een gietijzeren hek hangt, en bekroond met kantelen.


ID: 35516 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kervyn de Meerendré

Veldestraat 48 (Deinze)
Neoclassicistisch kasteel van eind 17de eeuw in mooi aangelegd omwald park naar Engels model. Kasteelpark toegankelijk via ijzeren hek tussen veelhoekige bepleisterde hekpijlers met bolbekroning. Verschillende aanhorigheden waaronder twee wagenhuizen, een schuur, een merkwaardig gebouwtje aan de vijver, vermoedelijk bakhuis en hondenhok. Eenvoudige oranjerie ten noorden in moestuin, in de eerste helft van de 19de eeuw tegen de ovale omheiningsmuur aangebouwd.


ID: 308101 | Bouwkundig element

Bunker As4

Visserstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van het steunpunt Astene. De bunker werd opgetrokken in de onbebouwde omgeving op het gehucht Leihoek en fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.


ID: 308121 | Bouwkundig element

Bunker B3

Wallebeekstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 308122 | Bouwkundig element

Bunker B4

Wallebeekstraat (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de derde verdedigingslijn en bevat één bunkerruimte met schietopening voor mitrailleur.


ID: 308120 | Bouwkundig element

Bunker C2

Wallebeekstraat 15 (Deinze)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn, tussen de steunpunten Astene en Eke. De bunker fungeerde als mitrailleurs- en commandopost.


ID: 35332 | Bouwkundig element

Herenhuis en oudere hofstede

Warandestraat 27 (Deinze)
Alleenstaand herenhuis en oudere hofstede; nu dienstgebouw; gelegen binnen een meerdelige circulaire omgrachting. Huidig uitzicht vermoedelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verankerde, beraapte lijstgevel met dubbelhuisopstand. Ten westen, buiten de omwalling gelegen, vroegere hoeve.