93247 resultaten
ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.
ID: 481 | Bouwkundig element
Waterkasteel 5 (Aalst)
Kasteelhoeve gelegen ten zuidwesten van het kasteel. U-vormig gebouw van één verdieping uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw, onder gebogen zadeldaken op geschilderde voluutvormige daklijstbalkjes. Links en rechts wagenhuisjes met geblokte pilasters en telkens één venster in omlijsting van gesinterde baksteen.
ID: 487 | Bouwkundig element
Waverstraat 18 (Aalst)
In een beboomde tuin gelegen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Symmetrische aanbouwen van één travee en één bouwlaag onder lessenaarsdaken.
ID: 488 | Bouwkundig element
Waverstraat 19 (Aalst)
Bakstenen molenhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak (nok parallel aan de molenbeek, Vlaamse pannen), heden gebruikt als garage.
ID: 489 | Bouwkundig element
Waverstraat 26 (Aalst)
Herenhuis, schuin ingeplant op een hoek met beboomde tuin, en bakstenen ommuring. Tweelaags dubbelhuis van vijf traveeën met mezzanino, onder schilddak, vermoedelijk daterend uit midden 19de eeuw.
ID: 197 | Bouwkundig element
Werf (Aalst)
Volgens de oudste traditie voor de eerste maal opgericht in 681 aan de Denderoever door de Heilige Amandus, naar aanleiding van het vinden van een miraculeus beeld. Een laatste keer heropgebouwd in 1955-56 als eenvoudige moderne kapel naar ontwerp van Stani De Neef en Alfons Singelijn.
ID: 299 | Bouwkundig element
Windmolenstraat (naast nr. 17) (Aalst)
Beluik met socio-historische waarde daterend van 1850.
ID: 417 | Bouwkundig element
Zijpstraat (Aalst)
Gelegen langs de voormalige spoorlijn waarvan de rails verdwenen zijn, doch het tracé nog zichtbaar blijft. Type Belgische Staat uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 418 | Bouwkundig element
Zijpstraat 11 (Aalst)
Intact spoorwegwachthuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aan de voormalige lijn. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, drie traveeën, onder zadeldak.
ID: 419 | Bouwkundig element
Zijpstraat 13 (Aalst)
Aan de voormalige spoorweg gelegen burgerhuis met bakstenen dienstgebouwen onder zadeldaken, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.