93247 resultaten
ID: 131552 | Landschappelijk element
Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Een opgaande Ginkgo biloba, reeds geklasseerd in 1962, maakte deel uit van het ‘Huis van Langenhove’ en is nu een onderdeel van het stadhuis van Aalst. De boom dateert uit de periode dat het huis nog eigendom was van de familie (1771 en 1896). De Japanse notenboom van Aalst is een vrouwelijke boom. De soort is tweehuizig, de bloemen eenslachtig. Mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien niet op dezelfde boom. Omwille van de geur van de vruchten wordt hij al eens de stinkpruim van het stadhuis genoemd.
ID: 76 | Bouwkundig element
Zwarte Zustersstraat 8 (Aalst)
Hoger breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die nog tijdens de 19de tot 20ste eeuw bekroond was met een driehoekig fronton en aldus meer een uitzicht bood uit de tweede helft van de 18de eeuw.
ID: 75 | Bouwkundig element
Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.
ID: 135180 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.
ID: 135182 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Beernem, Sint-Joris (Beernem)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Schuurlo met omgevend landbouwgebied als onderdeel van het voormalige Bulskampveld.
ID: 135183 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied omvat de jonge veldontginningen van het Hoogveld, deel van het vroegere Bulskampveld, met het Blekkerbos en omgeving gelegen op de cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle.
ID: 135394 | Landschappelijk geheel
Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.
ID: 135184 | Landschappelijk geheel
Lotenhulle, Poeke (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Poeke met een deel van de Poekebeekvallei stroomopwaarts en stroomafwaarts daarvan. Ook een deel van het dorp Poeke behoort tot het gebied. Het kasteeldomein bewaart kenmerken van een 18de-eeuws geometrisch park met stervormig drevenpatroon alsook 19de-eeuwse aanpassingen met landschappelijke vormgeving. Bij het domein sluiten voormalige pachthoeven aan, met bijhorende koutergebieden. De beekvalleien zijn kleinschaliger met kleine beekdalbosjes en knotbomenrijen.
ID: 300481 | Landschappelijk geheel
Poeke (Aalter), Vinkt (Deinze), Aarsele, Kanegem (Tielt)
Dit gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van open zandleemruggen en smalle beekvalleien gelegen op de flank van de cuesta van Tielt. In het gebied zijn een vijftal kouters terug te vinden, akkercomplexen uit de 7de-12de eeuw. De bebouwing was verspreid in grote hofsteden die elk hun eigen kouter bewerkten. De Sint-Baafskouter hoorde bij het Groot Goed ten Broucken, de tweede kouter bij het Kasteelhof van Hames, de Lindekouter bij Goed te Vlinderghem, de Eeckhoutmolenkouter bij de Eeckhoutmolen die in de 19de eeuw verloren ging en de Artemeerskouter bij de Artemeersmolen. De lagergelegen gronden langs de Neringbeek-Reigerbeek waren kleinschaliger en vooral ingenomen door graslanden. In het open kouterlandschap waren verschillende windmolens ingeplant.
ID: 130421 | Landschappelijk element
Aalterstraat, Wingenestraat (Aalter)
Op het kerkhof van Maria-Aalter staan 26 geschoren taxussen. Het zijn immer groene volumes die in de vorm van afgeknotte kegelvormen zijn geschoren. Ze zijn geplant langs de kerkhofpaden, de topiary zijn mooie voorbeelden van traditioneel geschoren struiken.