78 resultaten
ID: 307729 | Bouwkundig element
Kasteelgang 6 (Niel)
Zogenaamd Spaans Toreken, woontoren of donjon uit de tweede helft van de 15de of de eerste helft van de 16de eeuw. De woontoren staat op een verhevenheid, wellicht het afgevlakte restant van een motte uit de volle middeleeuwen. Rond de verhevenheid is het verzonken tracé van de ringgracht nog herkenbaar.
ID: 308367 | Archeologisch geheel
Leo Moeremansplaats, Meerbekeweg, Paul De Montplein (Ninove)
De heren van Ninove bouwden wellicht al in het derde kwart van de 11de eeuw langs de weg Ninove-Brussel een motte, ingeplant tussen twee (ondertussen verdwenen) Denderarmen. De kaart van Jacob Van Deventer (ca. 1545), de vroegste afbeelding van de burchtsite, toont de laatmiddeleeuwse situatie na een intensief proces van ‘verstening’ met duidelijk herkenbaar de brede mottegrachten, de ringmuur rond opper- en neerhof, de donjon, talrijke nutsgebouwen en de ‘Kruiskapel’, waar relieken van het Heilig Kruis bewaard werden.
ID: 300833 | Bouwkundig element
Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.
ID: 27722 | Bouwkundig element
Mullemstraat 3 (Oudenaarde)
Ten zuiden van de kerk gelegen omwalde villa, gebouwd op een minstens 16de-eeuwse kern, de vroegere merkwaardige feodale omwalde motte met ophaalbrug. Circa 1920 heropgebouwd door architect Ch. Hoge. Middenin met gras begroeide en beboomde omhaagde tuin gelegen regionalistische villa onder verspringend schilddak en toren bekroond door veelhoekig dak uitlopend op peerspits.
ID: 300432 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dreef 46, Grotstraat 49 (Overijse)
Landhuis uit 1881 met dwarse uitbreiding geregistreerd in 1920 en bijgebouwen ontstaan uit een oudere hoeve, gelegen in een groot domein met aangelegde tuin en moestuin.
ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 36957 | Archeologisch geheel
Peperstraat (Riemst)
Gaaf bewaarde motteheuvel, met een doorsnede aan de basis van 36 meter, een hoogte van 7 meter en een omringende gracht van 7 meter breed.
ID: 140152 | Archeologisch geheel
Lobosstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Vermoedelijke motte die deels werd afgevlakt door erosie en landbouwactiviteiten. Het verloop en de ophoging zijn nog duidelijk in het landschap.
ID: 303463 | Landschappelijk element
Burggracht 3-5, Singelstraat (Sint-Truiden)
Historisch en archeologisch belangrijke site met ruïne van de burcht, kerk en pastorie, waarvoor een herwaarde ringsoperatie met nieuwe aanleg is gepland.
ID: 135160 | Landschappelijk geheel
Spiere (Spiere-Helkijn)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Spiere met aansluitend landbouwgebied en een nabijgelegen feodale site met motteheuvel. Het kasteelpark in landschappelijke stijl strekt zich uit langs de Grote Spierebeek in noordoost-zuidwestelijke richting. Rond het kasteelpark liggen akker- en weilanden met een open karakter wat het zicht naar en vanuit het kasteel vrijwaart. Ook de gekasseide Jacquetbosstraat ligt in dit gebied.