Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1402 resultaten


ID: 305855 | Landschappelijk element

Gekandelaarde grensboom bij café De Linde

Stoepestraat (Assenede)
Bij de grens tussen Evergem en Assenede staat een oude gekandelaarde linde. Naast de functie als grensboom was de boom waarschijnlijk ook nuttig als scherm, om het café en zijn bezoekers te beschermen tegen weer en wind.


ID: 132522 | Landschappelijk element

Leilindes als schermbeplanting bij hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Tegen de zuidgevel van het boerenhuis staan vijf leilinden met gekalkte stam. De leibomen functioneren er als schermbeplanting, vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind.


ID: 305886 | Landschappelijk element

Geknotte linde als vredesboom

Oudenaardsesteenweg (Avelgem)
Aan de kerk van Kerkhove staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd opgericht in 1922. Dichtbij staat een geknotte linde met een behoorlijke omvang (omtrekt van 290 cm). Vermoedelijk werd deze zilverlinde (Tilia tomentosa) terzelfdertijd als vredesboom geplant.


ID: 52216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Watermolen Topmolen en molenaarswoning en omgeving

Topmolenstraat 5 (Balen)
Kleine watermolen van 1850, gelegen op de Zweilingsloop, een kunstmatig aangelegde zijarm van de Grote Nete. Enige molen van het bovenslagtype in de provincie. De omgeving van de molen bestaat voornamelijk uit een open landschap met weiland begrensd door gemengde houtkanten. Bij de watermolen staan twee welkomstlindes en schaduwlindes.


ID: 88935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pijlerkapelletje met lindeboom

Heirweg, Reigerlostraat (Beernem)
Devotiekapel met linde toegewijd aan Maria en gebouwd in 1954 (Maria-jaar) in opdracht van de broeders van liefde.


ID: 131482 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkstraat (Beernem)
De vredesboom staat op het kleine dorpspleintje dat de Lattenklieverstraat in verbinding stelt met de Kerkstraat. De zilverlinde werd aangeplant na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 130967 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij Goed van den Bogaerde

Noendreef 3 (Beernem)
Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.


ID: 306241 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Herman Teirlinckplein (Beersel)
Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.


ID: 134457 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Bergenhof

Oude Diestersebaan 132-134 (Bekkevoort)
18de eeuwse hoeve en neoclassicistisch landhuis uit 1840, waarvan het huidige uitzicht wordt bepaald door een bouwfase circa 1860, omgeven door een landschappelijk park van 3 hectare uit de periode 1850-1860; bezit diverse oude bomen en zeldzame boomsoorten bij de meer recente aanplantingen.


ID: 300018 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes als erfbeplanting

Koersel (Beringen)
In Hokselaar, een gehucht bij Koersel (Beringen), staan langs grasland bij een veldweg twee gekandelaarde lindes, waarvan één ondertussen afgestorven is. Uit topografische kaarten van de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw blijkt dat hier vroeger een hoeve stond. De twee lindes werden mogelijk aangeplant als welkomstbomen en zijn samen met een voormalige afsluitingshaag van haagbeuk het enige relict van de erfbeplanting.