280 resultaten
ID: 130956 | Landschappelijk element
Voordestraat 9 (Deinze)
Twee gekandelaarde welkomstbomen van zomerlinde markeren een verlaten erftoegang.
ID: 130961 | Landschappelijk element
Westhoek 29 (Deinze)
Een oude zomerlinde markeert de erftoegang. Het betreft hier een traditioneel gekandelaarde boom waarbij het periodiek snoeien van de boom nuttig was voor het aanmaken van brand- en geriefhout. Meestal gebeurde de snoei in de zomerperiode en werd bovendien het loof als veevoeding geoogst.
ID: 131583 | Landschappelijk element
Zeverenkouter 5 (Deinze)
Twee opgaande welkomstlinden flankeren de erftoegang langs de Kouterstraat.
ID: 84507 | Bouwkundig element
Boerderijstraat 11 (Dentergem)
Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis. Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996.
ID: 84508 | Bouwkundig element
Boerderijstraat 18 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Toegankelijk via een metalen hekken geflankeerd door twee linden. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar waarschijnlijk met oudere kern, verankerde baksteenbouw onder zadeldak.
ID: 84321 | Bouwkundig element
Fonteynestraat 7 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen aan een begraasd erf. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme De Clerck". Dubbelhuis, met 19de-eeuws uitzicht, oorspronkelijk met vijf traveeën, recentere toevoeging van twee linkertraveeën zie bouwnaad en lagere vensters. De oprit wordt geflankeerd door twee linden. Bakhuisje ten oosten van het erf.
ID: 78567 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtlandstraat 3 (Diksmuide)
Boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling en schuur, uit de jaren 1920. Bij de erftoegang, lindebomen met boomkapelletje, voorts meidoornhagen en restant van boomgaard.
ID: 133102 | Landschappelijk element
Moerestraat 62 (Diksmuide)
Volgens de traditie is er nog één linde aanwezig bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een zomerlinde, met een stamomtrek van 219 cm.
ID: 78432 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Zeedijk (Diksmuide)
Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.
ID: 130868 | Landschappelijk element
Antwerpse Heirweg 2A (Eeklo)
Bij de erftoegang staan twee opgaande paardenkastanjes. De soortkeuze is atypisch, omdat er traditioneel inheemse soorten zoals linde en eik worden gekozen voor het gebruik als welkomstboom. De bomen zijn beeldbepalend in het straatbeeld, bij de rechtse paardenkastanje zien we in de kruin het resultaat van een zware takbreuk en is de stam bijgevolg niet meer doorgaand.