111 resultaten
ID: 300535 | Landschappelijk element
Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
In de gewezen pastorietuin, tussen de parochiekerk en de pastorie, staat een bomengroep van twee gekandelaarde lindes en één op stam gezette hulst. De lindes hebben stamomtrekken van 312cm op 130cm hoogte en 266cm op 150cm hoogte en zijn gekandelaard tot op een hoogte van 6 à 7,5 m. De op stam gezette hulst heeft een stamomtrek van 143 cm.
ID: 301001 | Landschappelijk element
Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Mispels werden op een onderstam geënt van meidoorn. Dit is een oud gebruik waarbij men onder de kruin begrazing kan toelaten. Veelal werd een op stam gezette mispel in een meidoornhaag aangebracht, een fenomeen dat we nu nog zelden zien. Deze mispel staat echter niet in een haag, maar wel in een deel op het erf bij De tragische molen dat werd begraasd.
ID: 132046 | Landschappelijk element
Fort Bedmarstraat (Sint-Gillis-Waas)
Dicht bij de grens met Nederland en binnen de contouren van het historische Fort Bedmar staat langs de Fort Bedmarstraat een op stam gezette meidoorn. De meidoorn had op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 120 cm, een hoogte van 11 meter en een kruindoormeter van 11 meter. Op stam gezette meidoorns met dergelijke afmetingen zijn uiterst zeldzaam.
ID: 300531 | Landschappelijk element
Belseledorp (Sint-Niklaas)
Aan de oostzijde van de kerk, als toegang tot de calvarie, staan twee op stam gezette taxussen. Uit oude postkaarten kunnen we opmaken dat ze ooit als geschoren heester werden onderhouden. De toppen zijn kruinvormig uitgegroeid en nu wordt enkel nog de begroeiing op de stammen bijgeknipt of geschoren.
ID: 133376 | Landschappelijk element
Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.
ID: 133116 | Landschappelijk element
Hamalstraat, Weg naar Diets Heur, Weg naar Othee (Tongeren-Borgloon)
Bij het kruispunt waar de Hamalstraat, de Weg waar Diets Heur en de Weg naar Othee samenkomen, staat een oude meidoorn. Het is een op enen (stam) gezette heester met een behoorlijk uit de kluiten gewassen stamomtrek van 108 cm. Op het ogenblik van de inventarisatie bleek de kruin te zijn gereduceerd.
ID: 87457 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moereveldstraat (Torhout)
Mariakapel geïntegreerd in (vernieuwde) erfpijler van het zogenaamde "Kerselarehof", geflankeerd door hulst. Rode baksteenbouw onder pannen zadeldakje, beglaasde mijterboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeldje. Recente plaat met opschrift met vermelding van " 't Kerselare Hof".
ID: 16914 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Avekapellestraat (Veurne)
Wegkapel beschaduwd door meidoorn; ingeplant rechts van oprit naar hoeve. Rechthoekig, witgekalkt bakstenen gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), van 1859 volgens jaarsteen.
ID: 130981 | Landschappelijk element
Wulveringemstraat (Veurne)
Op het kerkhof van Leisele werd tegen de zuidgevel van de parochiekerk een calvarie aangebracht. Het kruisbeeld wordt langs weerszijden geflankeerd door een op stam gezette geschoren hulst. Dankzij het wintergroen karakter is hulst een veel gebruikte soort op kerkhoven.
ID: 304770 | Landschappelijk element
's Gravenvoeren (Voeren)
De twee op enen stam gezette meidoornen staan op een talud op de perceelgrens tussen graslanden. De twee bomen van meidoorn hebben een omvangrijke stam.