Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

148 resultaten


ID: 796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Terbos en tuin

Hombroekstraat 22 (Hoeselt)
Het eigenlijke kasteel Terbos is thans verdwenen, alleen de bijhorende hoeve bleef bewaard. De hoeve ontwikkelde zich in de loop van de 19de eeuw tot een semi-gesloten type.


ID: 303022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Tilt

Langeveld 93-95 (Holsbeek)
Domein Van Tilt is één van de interessante landgoederen van de regio. Van het oorspronkelijke kasteel van Attenhoven blijven de poort uit 1664 en de grachtengordel over. Het huidige kasteel dateert van 1921, heropgebouwd door Louis Van Tilt, na vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914. Gedeeltelijke wederopbouw van de dienstgebouwen: watertoren boven het oude koetshuis en twee serres naast serre uit 1892. Twee boogbruggen in het park, een uit de 19de eeuw, en een uit 1921. Het park, circa 22 hectare, is aangelegd in de eerste helft van de 19de eeuw, heraangelegd tijdens derde kwart 19de eeuw in landschappelijke stijl, met rivierlandschap als hoofdmotief; aanzienlijke uitbreiding van het park door Van Tilt in interbellum; talrijke oude en/of zeldzame bomen.


ID: 43763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met tuin

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Aansluitend bij het erf boomgaard en vroegere groentetuin met taxusprieel.


ID: 131132 | Landschappelijk element

Taxusprieel

Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Het prieel van geschoren taxus bevindt zich in de groentetuin aansluitend bij het erf van een voormalige hoeve langs de Dorpsstraat, gelegen in de dorpskom van Sint-Maria-Horebeke. Het prieel is een restant van een 18de-eeuws boerentuintje.


ID: 134009 | Landschappelijk element

Park van het kasteel De Coninck de Merckem

Westbroekstraat 1 (Houthulst)
Park en parkbos uit het interbellum waarvan de constellatie voor een groot deel teruggrijpt op een vroeg landschappelijke aanleg van het parkbos op het einde van de 18de eeuw en een park in landschappelijke stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 30648 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Drie Torens

Drietorenweg 20 (Ieper)
19de-eeuws omwald kasteel met aanhorigheden, te weten conciërgewoning met aanpalende stallen en koetsgebouwen, middenin park met walgrachten en vijver, bos en lusttuin, bereikbaar via dreef, afgezoomd met eiken en gemarkeerd door middel van geblokte arduinen hekpijlers met gietijzeren hek. Park met gazons en begeleidende bomenrand, bomengroepen en solitaire bomen. Aanleg met sierhagen bij het kasteel uit 1975 n.o.v. A. De Geyter en gekasseide inrit. Moestuin met hekken en serre. Voorgevel van kasteel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door een breder middenrisaliet uitlopend op gelede en deels getrapte halsgevel met ingetoomde combinatie van neorenaissance en neobarokke ornamenten als vleugelstukken.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 134386 | Landschappelijk element

Park van 't Kasteeltje

Meenseweg 150-152 (Ieper)
Door Piet Blanckaert ontworpen tuin bij een landhuis uit het interbellum gekend als ’t Kasteeltje.


ID: 134017 | Landschappelijk element

Tuin van het White Chateau

Meenseweg 261 (Ieper)
Recente tuin van 76a ontworpen door André Van Wassenhove rondom een in de jaren 1920 gebouwd landhuis, dat na WOI op de plaats van het voormalig White Chateau werd opgetrokken.


ID: 28383 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Herpelgem

Avelgemstraat 6 (Kluisbergen)
Recent gerestaureerd complex gebouwen rondom binnenplaats. Tot voor kort ten oosten van het complex, brouwerij gebouwd in 1897 en gesloopt in 1991 en vervangen door autobergplaats. Ten westen, bijgebouwen rondom een tweede binnentuin en ten noorden deels bewaarde vierkante omgrachting van een ouder kasteel of hoeve, heden een aangelegde tuin met onder meer een interessante oude lovergang.