Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


ID: 43962 | Bouwkundig element

Kasteelke van Voorde

Kruishoutemsesteenweg 111 (Kruisem)
Huidig achterin gelegen gebouw in omringende tuin met garage en toegangshek aan de steenweg. Traditionele bak- en zandsteenbouw van oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijtrapgevels, opklimmend tot begin 17de eeuw; uitbreiding aan rechterzijde in twee fasen van elk twee traveeën circa 1800 en 1840.


ID: 43845 | Bouwkundig element

Landhuis Klein Kasteel

Nokerepontweg 5 (Kruisem)
Oude gebouwen op U-vormige plattegrond met tot parking herschapen binnenplein, voorheen afgesloten door een haag en ijzeren hek aan gewitte pijlers. Centrale vleugel van het landhuis, oorspronkelijk vijf, heden zeven traveeën en twee in plaats van één bouwlaag onder schilddak, met kern uit eerste helft 18de eeuw, uitgebreid in 1866.


ID: 43872 | Bouwkundig element

Landhuis

Wannegem-Ledestraat 36 (Kruisem)
Achterin beboomde, door een hulsthaag omsloten tuin, gerenoveerd landhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 74320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Nieuw kasteel

Waregemsestraat 33-35 (Kruisem)
Circa 8 hectare groot domein met park en vijver in landschappelijke stijl ingeplant tussen de Waregemsestraat en de huidige Vijverdamstraat. Huidig landhuis gebouwd circa 1860 door V. de Kerchove de Denterghem, toenmalig burgemeester van Nokere.


ID: 89748 | Bouwkundig element

Kasteel Coucke

Harelbeeksestraat 16 (Kuurne)
Het Kasteel Coucke, genoemd naar de vlassersfamilie Coucke, heeft vermoedelijk een oudere 18de-eeuwse kern en gaat terug op een oudere site. Nu, dieper in gelegen, in de 20ste eeuw verbouw landhuis te midden van beboomde tuin. Domein aan de straat afgezet door breukstenen muurtje met ijzeren hek geritmeerd door pijlers bekroond door pijlpunten. Dreef naar woonhuis, afgezoomd door berken. Landhuis opgevat als een blokvormig volume op vierkante plattegrond.


ID: 89857 | Bouwkundig element

Landhuis

Luit.-Gen. Gérardstraat 22 (Kuurne)
Landhuis volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1913 in opdracht van Clotilda Coucke, op de gronden van een voormalige hoeve die afgebroken werd in 1875 en 1911.