Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 33589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schouwbroek

Bosstraat 80 (Gent), Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Het Kasteel van Schouwbroek, omringd door wallen en dreven, ligt in een park met onder meer een amfitheater, heraangelegd in landschappelijke stijl; kasteel heropgebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Achilles Marchand. Ten oosten naast vijver, ijskelder en erboven paviljoen. Ten westen aan vijver, brug over imitatiegrot en boothuis in beton; verder onder meer ommuurde moestuin met serre.


ID: 26928 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygognes met park

Botestraat 131-133 (Gent)
Omgracht domein met ten oosten een toegangspad leidend naar een ijzeren hek tussen ronde bepleisterde pilasters. Fraaie tuin in landschappelijke stijl met vijver uitlopend in de omwalling. Ruim landhuis naar verluidt opgetrokken in 1948 naar ontwerp van Jules Van den Hende. Oude stallen van baksteen op L-vormige plattegrond, verbouwd in 1881 en 1901.


ID: 26444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vilain

Braemkasteelstraat (Gent)
Voormalig kasteeldomein Vilain, in de 17de eeuw buitengoed van kanunnik Michel Vilain met walgracht en kasteeltje. Sinds het midden van de jaren 1980 rest van het kasteeltje alleen de achthoekige traptoren.


ID: 26442 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Braemkasteel met park

Braemkasteelstraat 26 (Gent)
Het huidige kasteel gaat terug op een middeleeuwse burcht. In 1801 wordt het park vergroot en het kasteel geheel herbouwd zodanig dat het oorspronkelijk rechthoekig slot zijn huidige haast vierkante plattegrond verkreeg. Onderkelderd bakstenen gebouw in neoclassicistische stijl met drie bouwlagen en lijstgevels van vier tot zes traveeën, onder snijdende schilddaken voorzien van kleine dakkapellen en ijzeren nokhek. De vroegere hovingen van het landhuis bleven behouden in de vorm van een onderhouden openbaar park in landschappelijke stijl met visvijver.


ID: 20194 | Bouwkundig element

Leopoldskazerne

Charles de Kerchovelaan, Eekhout 5, Gaspar de Craeyerstraat, Kattenberg 4, Kunstlaan (Gent)
Enorm militair complex in eclectische stijl naar ontwerp van architecten Modeste De Noyette en Otto Geerling, gebouwd tussen 1902 en 1906 op de plaats van de vroegere infanteriekazerne van de Kattenberg, gesloopt in 1830. Verschillende gebouwen ingeplant op vijfhoekige plattegrond begrensd door de Caspar de Craeyerstraat, Kattenberg, Kunstlaan, Charles de Kerchovelaan en de Eekhout. Ware vestingsbouw van bak- en natuursteen op zware breukstenen plint en met overvloedig verwerking van hardsteen.


ID: 26581 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kervijn d'oudt Mooreghem

Durmstraat 29-39, 43, 31A, 33A, 35A, 37A (Gent)
Ruim, omwald domein, toegankelijk via ijzeren hek tussen dubbele hekpijlers met vaasbekroning. Het domein met park in landschappelijke stijl omvat onder andere een ijskelder ten zuiden aan de walgracht en ten noordoosten van het landhuis ruime dienstgebouwen van 1851, verbouwd op U-vormig grondplan in 1886, rondom een met gras begroeid en gekasseid plein met pomp en duiventil. In 1884 werd het huidige kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect J. Schadde opgetrokken.


ID: 135238 | Landschappelijk geheel

Kastelensite Zwijnaarde

Eedstraat, Gebuurtestraat, Heistraat, Hutsepotstraat, Kortrijksesteenweg, Pieter Pauwel Rubenslaan, Putstraat, Rijvisschestraat (Gent)
De kastelensite van Zwijnaarde bestaat uit een ensemble van de kastelen Reivissche, Predikherenhof, Nieuwgoed, Puttenhove en De Klosse en het park van de Ghellinck d’Elsegem. Er is een sterke visuele relatie tussen de verschillende sites onderling en via vergezichten en kasteeldreven loopt de architectuur van de gebouwen verder in het landschap. Van de relatief hoge grondwaterstand heeft men in het verleden dankbaar gebruik gemaakt om bij de kasteelsites omgrachtingen, vijvers en waterpartijen aan te leggen. Rondom de kastelen liggen relicten van het oorspronkelijke bulkenlandschap, een door knotwilgenrijen gesloten landbouwgebied waarvan de percelen werden bewerkt in het kader van het wisselstelsel. Nattere delen, in de beekvalleitjes, hebben een meer continu gebruik als grasland gekend. Een aantal kastelen heeft nog een omgrachting als relict van de middeleeuwse site met walgracht.


ID: 18197 | Bouwkundig element

Ingangspoort van de citadel

Eugène Felixdreef 2 (Gent)
Eén van de restanten van de citadel, gelegen aan de oostzijde van het Citadelpark en daterend van 1826. Neoclassicistisch poortgebouw met centrale rondboogdoorgang in geblokte arduinen omlijsting.


ID: 26455 | Bouwkundig element

Kasteel de Oude Kluis

Gentbruggekouter 7 (Gent)
Kasteel genaamd naar een middeleeuwse kluis en minstens opklimmend tot de 12de eeuw. Het huidige kasteel omvat een torengebouw, vermoedelijk daterend uit eerste helft 17de eeuw, met een overwelfde kelder die mogelijk resteert van de oudere, 14de-eeuwse constructie. Aanleunend L-vormig woongedeelte van twee bouwlagen onder leien schilddaken met eenvormig uitzicht uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen inrijpoort in traditionele stijl. Noordgedeelte van de walgracht bewaard in de tuinvijver.


ID: 24673 | Bouwkundig element

Geeraard de Duivelsteen

Geraard de Duivelstraat 1 (Gent)
Voormalig romaans steen uit de 13de eeuw, gerestaureerd tussen 1890 en 1902 onder leiding van ingenieur A. Verhaegen en ingericht als Rijksarchief. Voor dit doel werd ten noordwesten een nieuwe vleugel, in een gelijkaardige stijl bijgebouwd. Van het oorspronkelijke steen bleef de heden sterk gerestaureerde oostelijke vleugel in Doornikse kalksteen langs de Nederschelde met donjon bewaard.