280 resultaten
ID: 301915 | Landschappelijk element
Gentweg 12 (Evergem)
Bij de toegang tot een herenhuis staat in de hoek van de voortuin een acacia met imposante stamomtrek. De opgaande boom werd aangeplant als wachter of welkomstboom. De boom vertoeft in de veteraanfase.
ID: 33921 | Bouwkundig element
Hoge Avrijestraat 2 (Evergem)
Nog grotendeels omwalde hoeve afgesloten door gietijzeren hek, geflankeerd door vier oude linden; knotwilgen en populieren aan de walgracht, uitlopend in een vijver. Huidige boerenwoning, ontstaan in verschillende fasen met twee duidelijk te onderscheiden delen. Links een 18de-eeuws gedeelte en rechts een ouder en hoger gedeelte. Grote dwarsschuur, overdekte mestvaalt onder schilddak en notelaar. Kleinere stallen en bakhuis uit de 19de eeuw.
ID: 133465 | Landschappelijk element
Boechoutestraat 15 (Gavere)
Twee gekandelaarde linden staan bij een dichtgemaakte erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 226 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.
ID: 36021 | Bouwkundig element
Hulstraat 3 (Gavere)
Iets achterin gelegen woonhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen vierkante bakstenen pijlers met bolornament. Twee dwergcypressen flankeren de ingang. Bepleisterd en geschilderd dubbelhuis uit 1804 van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.
ID: 130915 | Landschappelijk element
Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Kasteeldreef (Gent)
Op het einde van de kasteeldreef, juist voor het toegangshekken tot het Kasteeldomein van Mariakerke, staan enkele welkomstlindes. Er resteren nog drie van de vier exemplaren.
ID: 131954 | Landschappelijk element
Elshout 35 (Gent)
Bij de hekpijlers staat aan de rechterzijde van de erftoegang tot de Maeshoeve nog een oude welkomstlinde. Het is een gekandelaarde Hollandse linde met een stamomtrek van meer dan 350 cm.
ID: 133305 | Landschappelijk element
Steenovenstraat 15 (Gent)
Twee linden flankeren de erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 307 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.
ID: 130878 | Landschappelijk element
Haststraat (Geraardsbergen)
Twee zwaar ontwikkelde bruine beuken staan dicht bij de toegangsweg en op het erf van het Smeerebbehof. Op het moment van de inventarisatie in 1994 hadden de beide bomen stamomtrekken van 402 en 410 cm.
ID: 133226 | Landschappelijk element
Verbrande Brugsesteenweg 145 (Grimbergen)
Aan beide zijde van de rechter houten toegangspoort bevinden zich twee gekandelaberde welkomstbomen van witte paardenkastanje.
ID: 131495 | Landschappelijk element
Warandestraat 100 (Grimbergen)
De libanonceder flankeert de toegangsweg naar het kasteel. De libanonceder en atlasceder bevinden zich in het bomenrijk park met oud drevenpatroon rond het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek, ten zuiden van het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrenbos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd bleef.