149 resultaten
ID: 28383 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Avelgemstraat 6 (Kluisbergen)
Recent gerestaureerd complex gebouwen rondom binnenplaats. Tot voor kort ten oosten van het complex, brouwerij gebouwd in 1897 en gesloopt in 1991 en vervangen door autobergplaats. Ten westen, bijgebouwen rondom een tweede binnentuin en ten noorden deels bewaarde vierkante omgrachting van een ouder kasteel of hoeve, heden een aangelegde tuin met onder meer een interessante oude lovergang.
ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.
ID: 134377 | Landschappelijk element
Baron A.de Heuschstraat 24 (Kortessem)
Kasteeldomein van middeleeuwse oorsprong, met verdwenen neerhof-opperhof-situatie, parkbos en boslaan teruggaand tot de 18de-eeuwse structuur, landschappelijk parkje uit 1865 met vijver, bacchusbeeld, brug en fabriekje in rustieke stijl, recente hagen- en rozentuin.
ID: 134382 | Landschappelijk element
Gauwerstraat 95 (Kortessem)
Recente, geslaagde tuin op een omgracht, 2 hectare groot goed van middeleeuwse oorsprong.
ID: 134365 | Landschappelijk element
Hasseltsesteenweg 15 (Kortessem)
Villatuin uit het interbellum met beplanting uit de bouwtijd en enkele oudere bomen in de achtertuin.
ID: 134357 | Landschappelijk element
Kasteelstraat (Kortessem)
Mooie site met begraafplaats, ingericht op het kerkhof van de in 1856 gesloopte eerste dorpskerk waarvan een fragment bewaard is; laantje van gesnoeide taxussen.
ID: 59398 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brugsestraat (Kortrijk)
Voorheen het Volkspark. Aangelegd in 1907. Hiervoor werden een 100-tal woningen en enkele beluiken aan de noordzijde van de Brugse- en Meensestraat gesloopt (1905-1906). Ontworpen door stadsarchitect Victor Moulart. Tuin volgens Frans model, vrij symmetrisch en geometrisch opgebouwd, met een waterpartij, twee halfronde overkapte loofgangen van Amerikaanse linden en een formele tuin met rechthoekig gazon.
ID: 59416 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Burgemeester Pyckestraat 2, 2A (Kortrijk)
Kasteeltje gebouwd circa 1820 in empirestijl in opdracht van advocaat en burgemeester L. Pycke. Garage naar ontwerp van Jacques Vierin. Tuin aangelegd in landschappelijke stijl met vijver, natuurstenen zitbank, sierhagen en gevarieerd bomenbestand.
ID: 60093 | Bouwkundig element
Plein 14 (Kortrijk)
Omstreeks 1711 wordt tussen het Plein en de Leie een versterking gebouwd, met name een aarden vesting omgeven door water, het zogenaamde "Fort". Het Fort verdwijnt in 1782. De school dankt haar officieuze naam aan deze versterking.