Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 302769 | Landschappelijk element

Muggenbos

Muggenboskenstraat, Rode Haagstraat (Nieuwerkerken)
Het Muggenbos, een historisch stabiel bos, vormt een relict van een zeer groot boscomplex dat tijdens de 19de eeuw werd ontgonnen. Typerende elementen als een boswal, hakhoutstoven, knotbomen en het onregelmatige padenpatroon getuigen van de wijze waarop de mens eeuwen geleden het bos beheerde.


ID: 132086 | Landschappelijk element

14 Lindenhakhoutstoven bij de Zoete Waters

Maurits Noëstraat (Oud-Heverlee)
Langs de Maurits Noëstraat, vlakbij de Zoete Waters, staan 14 lindenhakhoutstoven op een rij. Mogelijk is dit een gewezen bomenrij.


ID: 300817 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Het Zoet Water

Maurits Noëstraat, Meerdaalweg, Witte Bomendreef (Oud-Heverlee)
Site met vijvers en een 16de-eeuws waterkasteeltje, omgeven door bos met een barokkapel; geliefd excursiedoel vanaf minstens 1800; sinds 1930 uitgebouwd tot trekpleister voor dagjestoeristen. Op de site zijn tuinelementen in cementrustiek aanwezig, daterend uit het interbellum: balustrade en brug rond het eiland van het Spaans Dak; op een eilandje in de tweede vijver, een reuze vliegenzwam in cementrustiek, ten zuidoosten van het Spaans Dak een gecementeerde nepruïne met het jaartal "1667".


ID: 130362 | Landschappelijk element

Vijf hakhoutstoven van hazelaar op talud

Holleweg (Oudenaarde)
Aan de westzijde van de Holleweg, een oude kasseiweg, staan bovenop het talud vijf zwaar ontwikkelde hakhoutstoven van hazelaar. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 3,5 tot 5,1 meter en dragen de sporen van een periodiek onderhoud. Vermoedelijk zijn deze vijf hazelaars een restant uit een houtkant.


ID: 305374 | Landschappelijk element

Houtkanten op taluds langs holle weg

Jagerij (Oudenaarde)
Zware hakhoutstoven staan op de taluds, aan beide zijden van de holle weg. De beplantingen werden uitgevoerd om de taluds van de holle weg te verstevigen. De beplantingen werden als hakhout beheerd voor het aanmaken van brandhout en geriefhout.


ID: 130908 | Landschappelijk element

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


ID: 131162 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof als schermbeplanting Zwadderkotmolen

Zwadderkotstraat 2 (Oudenaarde)
Een hakhoutstoof van linde is aangeplant als zonnescherm bij de watermolen. Dit gebruik dateert uit de periode dat het rad en het sluiswerk nog uit hout werden geconstrueerd en tegen het zonnelicht dienden beschermd te worden. De duurzaamheid van onder andere het rad wordt negatief beïnvloed bij plotse schommelingen tussen nat en droog.


ID: 132508 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van wintereik op Kruisberg

Gruitrode (Oudsbergen)
De Kruisberg (Kijktorenberg) is een landduin gelegen op de grens tussen Meeuwen en Opglabbeek. De wintereiken hakhoutstoven zijn markante elementen in het landschap. Het betreft hier een autochtone populatie van wintereik (Quercus petraea) waardoor het gebied vanzelfsprekend een grote dendrologische waarde heeft. Deze wintereiken hakhoutstoven, in de volksmond ook 'winterstoven' of 'strubben' genoemd, zouden zijn aangeplant om het stuiven van het zand tegen te beperken.


ID: 131061 | Landschappelijk element

Houtkanten met oude hakhoutstoven van es en olm

Beeldekensstraat (Pajottegem)
Een onverhard deel van de Beeldekensstraat heeft zich in het landschap ingesneden in het reliëf. Op de beide steile taluds van de holle weg is een houtkant aanwezig. Op de zuidelijke talud zijn elf hakhoutstoven gemeten van gewone es (Fraxinus exelsior) en olm (Ulmus hollandica (x)). De Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) heeft een omtrek van 575 cm. De omtrekken van de essen varieert van twee tot zeven meter.


ID: 131112 | Landschappelijk element

Gemengde houtkanten op talud

Beeldekensstraat (Pajottegem)
De houtkant bevindt zich op een talud dat een grasland langs de Scheibeek aan de noordzijde begrensd. De gemengde houtkant houdt de reliëf van de steilrand vast.