Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 206859 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Beauffort

Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.


ID: 206861 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Gellenberg

Gellenberg 93-97, 93A (Lubbeek)
Langgerekt, tweelaags 18de-eeuws landhuis met opeenvolgende uitbreidingen circa 1850, 1907, 1911 en 1930, diverse bakstenen bijgebouwen uit de 18de eeuw en later, gelegen in een domein met interessante bomencollectie, struikenmassieven en tuinfolly dat begin 19de eeuw in vroeg-landschappelijke stijl werd heraangelegd.


ID: 42645 | Bouwkundig element

Hof van Raalbeek

Gemeentestraat 35, Raalbeekstraat 1 (Lubbeek)
Het tot de 17de eeuw opklimmende Hof van Raalbeek is een mooi bewaard geheel bestaande uit een traditioneel landhuis met hoeve geschikt rond een rechthoekig erf, uitbreidingen in de 18de en 19de eeuw.


ID: 303094 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein de Maurissens

Weligerveld 6 (Lubbeek)
Heropgebouwd eclectisch landhuis ontworpen in 1916 door architect Chrétien Veraart en omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf 1859 en voorzien van talrijke oude (tamme kastanjes en bruine beuken) en zeldzame bomen.


ID: 22566 | Bouwkundig element

Kasteel Het Lagendal

Lagendalstraat 1 (Lummen)
Kasteel met hoeve, gelegen in een ruim park, door twee eikendreven verbonden met de Tiewinkelstraat.


ID: 135217 | Landschappelijk geheel

Muziekbos-Koekamerbos

Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.


ID: 28003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jacht- en buitenverblijf met siertuin

Ommegangstraat 148 (Maarkedal)
Grote opmerkelijke villa naar verluidt gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Charles Hoge met tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. Ruime bakstenen villa van twee bouwlagen aansluitend bij de Engelse cottagebouw met gedeelten in imitatievakwerkbouw. Pannen bedaking met houten klokkentorentje op het centrale schilddak en hoge schoorstenen met verzorgd metselwerk.


ID: 73472 | Bouwkundig element

Kasteel van Wurfeld

Kapelweg 60 (Maaseik)
Het kasteel staat op de Ferrariskaart van 1771-77 aangeduid als een langgestrekt gebouw, waarschijnlijk het oorspronkelijk volume, met de tweeledige Vergelshoeve ten westen; beide delen zijn omgracht.


ID: 72342 | Bouwkundig element

Kasteel De Schans

Kasteelstraat 16-18 (Maaseik)
Het kasteel ligt op een omgracht kavel in een bocht van de Bosbeek, aan de zuidoostzijde ervan. Het huidige kasteel werd waarschijnlijk gebouwd in 1667 als buitenverblijf/residentie/hoeve.


ID: 72322 | Bouwkundig element

Kasteel De Oude Kuil

Oude Kuil 1 (Maaseik)
Het kasteel werd gebouwd in 1898 als buitenhuis. Het is een gebouw in eclectische stijl. De grondvorm is een rechthoekig volume met twee vierkante torens, en geflankeerd door twee lagere gebouwen.