Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93248 resultaten


ID: 130150 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus bij moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
De moestuin op het erf van de hoeve, Peperstraat 13, is aan de noordzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.


ID: 130151 | Landschappelijk element

Buxus als randpalm in moestuin

Peperstraat 13 (Zwalm)
Buxus als randpalm is nog aanwezig langs het centrale gaanpad in de moestuin, een moestuin die aan de straatzijde is afgesloten met een geschoren taxushaag. Zéér oude moestuinen werden, meestal in vier, plantvakken onderverdeeld om wisselteelt in cycli van vier jaar mogelijk te maken. Alle perken werden afgeboord met buxushaagjes, ook randpalmen genoemd. Wat we hier nog vaststellen is nog een restant uit zo een oude configuratie.


ID: 45235 | Bouwkundig element

Hof ter Schelde

Peperstraat 39 (Zwalm)
Ruim woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannendak, gedateerd 1772, rechts in het verlengde van het woonhuis een stalvleugel en ten noorden schuur onder schilddak van circa 1909.


ID: 45194 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarswoning

Rekegemstraat 28 (Zwalm)
Semi-gesloten hoeve met molenaarshuis, van de ertegenover gelegen watermolen, uit de eerste helft van de 19de eeuw en voorts aan twee zijden dienstgebouwen met schuur uit 1890, afgesloten door een bakstenen tuinmuur.


ID: 45195 | Bouwkundig element

Watermolen Zwalmmolen

Rekegemstraat 29 (Zwalm)
Oorspronkelijk koren- en oliewatermolen, van 1891 tot 1964 in gebruik als graangemaal, intact 19de-eeuws molenmechanisme.


ID: 130286 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoek- en grensboom

Rekelberg (Zwalm)
Op het punt waar Steenland op Rekelberg uitkomt staat een oude knotlinde die de grens markeert tussen de gemeenten Rozebeke en Michelbeke. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. De linde heeft een stamomtrek van circa 3,5 meter en is op traditionele wijze gesnoeid als hoge knotboom met een knothoogte van 6 meter.


ID: 45290 | Bouwkundig element

Villa

Rekelberg 2 (Zwalm)
Villa in kleurrijke baksteen met in- en uitsprongen en links een aangebouwde garage, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 301271 | Landschappelijk element

Opgaande eik

Rijkekleie (Zwalm)
Mooi evenwichtig uitgegroeide opgaande zomereik in een recente bosaanplanting. Zijn mooie vorm heeft hij te danken aan zijn solitaire standplaats van weleer.


ID: 130339 | Landschappelijk element

Kaphaag van es met ingeplante afsluitingshaag van meidoorn

Rijkekleie 1-3 (Zwalm)
Het deels verkavelde erf van het Sint-Blasiushof is aan de straatzijde, waar de Rijkekleie een bocht van 90 graden maakt, afgesloten door een 65 meter lange kaphaag. De kaphaag heeft hier een knothoogte van 2,5 meter en is recent voorzien van een scheerhaag van meidoorn. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 45317 | Bouwkundig element

Herrethoeve

Rijkekleie 16 (Zwalm)
Oude hoeve heropgebouwd na brand van 1885, onderkelderde boerenwoning, stallen en schuur met toegangspoort, ten noorden bakhuis.