Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 216770 | Bouwkundig element

Duitse artillerieobservatiepost

Steenstraat (Gistel)
Duitse observatiepost in weide achter boerderij Steenstraat 1, ten noordwesten van het dorpscentrum van Zevekote. Het betreft een betonnen observatiepost voor de artillerie. De observatiepost staat op een Duitse stellingenkaart vaangeduid als 'A.B.U.' ('Artillerie Beobachtung Unterstand').


ID: 216774 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenstraat (Gistel)
Het betreft een Duitse bunker van het type 'Einheitsunterstand', opgetrokken achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' en nog vóór (ten westen van) de 'Artillerie-Schutz-Stellung'.


ID: 216776 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenstraat 3 (Gistel)
Bunker, nu ingesloten tussen hoevegebouwen. Het betreft wellicht een commandopost met een observatiepost op het dak. Volgens een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 was hier de staf van een bataljon ondergebracht.


ID: 52191 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Klein gecementeerd en witgeschilderd hoevetje uit het einde van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis met aansluitende stalling. Rechts aansluitend, bunker uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 216767 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Eén van twee Duitse bunkers, gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. Ze behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'.


ID: 216768 | Bouwkundig element

Duitse bunker met observatiepost

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Eén van twee Duitse bunkers bij een hoeve gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. Ze behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'.


ID: 135104 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Velpe tussen Dalemse molen en Kortenaken

Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek-Zuurbemde (Glabbeek), Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg (Kortenaken), Vissenaken (Tienen)
De Velp stroomt in de Demer nabij Halen en vloeit voor een deel evenwijdig met de Begijnenbeek en de Grote Gete. In de vallei zijn nog heel wat eeuwenoude landschapsstructuren zoals kleine percelen met knotwilgenrijen en houtkanten te bemerken. De Velp is de rivier die het water van zandlemig Hageland afvoert. In de vallei zijn nog enkele mooie watermolensites. In de tweede helft van de 19de eeuw werden op tal van plaatsen in het alluvium van de Velp de beemden omgezet in bos- of populieraanplantingen. Voorheen bestonden nog grote delen van de vallei uit open uitgestrekte beemden.


ID: 39204 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Heetvelde en omgeving

Heerbaan 83 (Gooik)
Voormalige burcht van de heren van Heetvelde. De huidige toestand resulteert van een wederopbouw van een waterburcht in de 17de eeuw, met overname van oudere elementen. De kasteelsite is langs de straatkant omgeven door een haag en opgaande bomenrij. De Papenmeersbeek en Keitsenbergbeek ten zuiden vallen op door de begeleidende bomenrijen.


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 135073 | Landschappelijk geheel

Gravenkasteel Humbeek en omgeving

Humbeek (Grimbergen), Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos)
Het Gravenkasteel Humbeek en omgeving ligt ten zuiden van Kapelle-op-den-Bos, op de westelijke oever van het kanaal Brussel-Willebroek. Bij het waterkasteel ligt het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrebos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd gebleven is. De weiden tussen het bos en de ten westen van het gebied gelegen Driebosbeek werden na de rooiing van een deel van het bos aangelegd (begin 19de eeuw).