Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 301943 | Landschappelijk element

Loopgraven in het Goorhof

Herentalse steenweg (Grobbendonk)
In het parkbos bij het voormalige kasteel Goorhof langs de Herentalsesteenweg ligt een loopgraaf over een afstand van in totaal 400m. Ze wordt onderbroken door één van de drainagebeken van het kasteelpark. Deze loopgraaf is vrij ondiep, maar toch duidelijk zichtbaar in de topografie onder bos.


ID: 46968 | Bouwkundig element

Goorkasteel

Herentalse steenweg 54 (Grobbendonk)
Gelegen in een natuurrijke omgeving met oude beuken en kastanjebomen. Kasteel uit 1878 naar ontwerp van de broers Dieltiëns. Grotendeels herbouwd en aangepast neotraditioneel complex, door brand geteisterd in 1999.


ID: 46995 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bouwelhof

Het Park 1 (Grobbendonk)
Kasteel met huidig uitzicht van circa 1820, gelegen op een volledig omgracht domein.


ID: 85515 | Bouwkundig element

Hoeve Het Schranshof

Kasteelstraat 4 (Grobbendonk)
Eertijds omgracht ensemble dat qua inplanting minstens opklimt tot de 18de eeuw. Huidig neoclassicistisch uitzicht uit de 19de eeuw.


ID: 301940 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Sperwerlaan

Sperwerlaan (Grobbendonk)
Op onbebouwd terrein onder naaldbos van de gemeente Grobbendonk bevindt zich een 150m lange loopgraaf, met een smalle uitgegraven gracht en rug- en bortwering aan weerszijden. Op het moment van de inventarisatie (november 2015) was het bos nog maar kort daarvoor gekapt. Door de inzet van zwaar materieel bij het kappen en afvoeren van het hout ondervond de loopgraaf veel schade. Op verschillende plaatsen is de structuur door boswerkers kapot gereden. De site bevindt zich ongeveer 400m in vogelvlucht van het Albertkanaal.


ID: 47007 | Bouwkundig element

Hoeve Bouwelhoef

Stationlei 42 (Grobbendonk)
Monumentaal ensemble gelegen te midden van een brede rechthoekige omgrachting, met toegangsbrug in de oostzijde. De oudst gekende vermelding dateert van 1508.


ID: 126647 | Bouwkundig element

Antitankgracht

Haacht (Haacht)
De antitankgracht van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de Hansbrug over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel.


ID: 300492 | Landschappelijk geheel

Dijlevallei tussen Wijgmaal en Haacht

Haacht, Tildonk (Haacht), Keerbergen (Keerbergen), Wilsele (Leuven), Rotselaar, Werchter (Rotselaar), Tremelo (Tremelo)
Het gebied strekt zich in het noorden uit van Haacht tot Wijgmaal bij Leuven. De Dijlebeemden bevatten nog sporen van meerdere paleomeanders. Dichter langs de Dijle liggen oeverwallen, ze liggen iets hoger en bestaan uit drogere grond, hier bevinden zich veelal akkers en bewoning langs smalle wegen. In de lager gelegen en nattere komgronden overheersen populierenaanplantingen en weilanden. Het verval van de Dijle was voldoende om talrijke watermolens op deze rivier te bouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de Molen Van Doren. Ten westen van Werchter ligt de Craeneveldhoeve, een ruime omgrachte hoeve van het gesloten type, geïsoleerd ingeplant temidden van de akkers. Een anti-tankgracht werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door het gebied aangelegd.


ID: 134494 | Landschappelijk element

Restanten van de tuin van Hof ter Elst

Klein Terbankstraat 65 (Haacht)
Arm van een ringgracht, enkele bomen en een heuveltje – relicten van een buiten­ goed (1,27 hectare) met hof van plaisantie en sterrenbos, na brand in 1837 heropgebouwd in neoclassicistische stijl, afgebroken in 1981; tuin vernield na de vestiging van een staaldraadfabriek in 1951.


ID: 134505 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Ter Hulst met siertuin

Wakkerzeelsestraat 65 (Haacht)
Omgracht landgoed van circa 71 are; in oorsprong een omwalde hofstede, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1920 vervangen door een cottagevilla, die later werd uitgebreid. Twee dienstgebouwen in aansluitende stijl. Open ruimte omringd door de bomen langs de ringgracht. Bij de brug over de gracht bevindt zich een poortgebouw met jaartal 1927.