Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 80073 | Bouwkundig element

Franciscanessenklooster Catharinadal

Catharinadal 5 (Hamont-Achel)
Het klooster werd in 1432 met de steun van de heer van Grevenbroek door de twee gezusters Jacobs Lamberts uit Neerpelt opgericht op de plaats Gheenebempden. Volgens de Saumery in 1744, een groot ommuurd complex met ringgracht.


ID: 80016 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoogstraat 7-9 (Hamont-Achel)
Dubbelhuis van vijf bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, in kern mogelijk daterend uit de 18de eeuw.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 308493 | Archeologisch geheel

Kasteelsite van Grevenbroek

Molendijk (Hamont-Achel)
Het kasteel Grevenbroek is één van de zeldzame middeleeuwse burchtsites in het noorden van de provincie Limburg. Het kasteel van Grevenbroek werd vermoedelijk opgericht in de eerste helft van de 14de eeuw, maar zou ook al verder in de tijd kunnen teruggaan.


ID: 205249 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Waregemsestraat (Harelbeke)
Restant van een Duitse betonnen militaire post, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 140049 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Hasselt

Hasselt (Hasselt)
Deze zone omvat de historische stadskern van Hasselt.


ID: 300277 | Landschappelijk geheel

Demervallei met de kastelen van Loye, De Burg en Het Hamel

Hasselt, Spalbeek (Hasselt), Berbroek, Schulen (Herk-de-Stad), Lummen (Lummen)
De Demer is al vroeg gekanaliseerd en ingedijkt om overstromingen tegen te gaan en in functie van het transport. De Demervallei is een moerassig gebied met broekbossen, vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. Op de rivier liggen meerdere historische waterradmolens. In heel het gebied zijn op de perceelsgrenzen nog veel relicten van houtwallen, al dan niet met knoteiken, in het landschap bewaard. De bewoning en de akkercomplexen concentreren zich op deze stuifzandgronden en zandleemgronden. Naast schaarse leembouw, zijn (deels versteende) hoeven in vakwerk nog in ruime mate aanwezig. In de Demervallei liggen meerdere kasteeldomeinen die teruggaan op een motte of donjon zoals de waterburchten 't Looi en de Burg. De omringende parken en tuinen worden gekenmerkt door een bijzondere aanleg en zijn van groot belang op vlak van tuinarchitectuur.


ID: 300246 | Landschappelijk geheel

Vijvergebied tussen Laambeek en Slangebeek

Kuringen, Stokrooie (Hasselt), Zolder (Heusden-Zolder), Zonhoven (Zonhoven)
Het gebied wordt gekenmerkt door moerassen, heide, hooiland en bos en een aaneenschakeling van vijvers genaamd de Wijers. De afwisseling van landduinen en vochtige depressies versterkt het uitgesproken reliëf. De vijvers worden hoofdzakelijk gevoed door de Slangebeek, Roosterbeek en Laambeek, die een evenwijdig verloop hebben en een zuidwestelijke oriëntatie. Een netwerk van dijkjes, sloten en sluizen getuigt nog van het economisch belang van de viskweek in de beekvalleien.


ID: 22053 | Bouwkundig element

Herenhuis en fundamenten vestingstoren

de Schiervellaan 26 (Hasselt)
Alleenstaand herenhuis,gelegen in een boomrijke tuin, afgesloten door een imposant ijzeren hek tussen pijlers; gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en volledig gereconstrueerd.


ID: 22054 | Bouwkundig element

Rijkswachtkazerne van 1879

Guffenslaan 18 (Hasselt)
Statig, neoclassicistisch gebouw gedateerd op H-vormig grondplan, met voorhof langsheen de Guffenslaan, en gedateerd 1879.