2785 resultaten
ID: 22337 | Bouwkundig element
Hasseltse dreef 115 (Hasselt)
Voormalig waterkasteel van de Heren van Stevoort. Thans omgebouwd tot schoolinrichting.
ID: 22246 | Bouwkundig element
Herkenrodeabdij 1-4, 4A-F, 4H, 1A (Hasselt)
Voormalige cisterciënzerinnenabdij met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, gelegen op de zuidelijke Demeroever, temidden van een beschermd bos- en landbouwlandschap, en toegankelijk langsheen twee lindendreven.
ID: 134624 | Landschappelijk element
Kermtstraat 43 (Hasselt)
Twee historische sites, belangrijke geheugenplekken van dit dorp dat haast uitsluitend nieuwbouw bezit.
ID: 22063 | Bouwkundig element
Kolonel Dusartplein (Hasselt)
Gebouw in eclectische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw, met een beboomd ereplein en afgesloten door een zeventien traveeën lange, bakstenen muur.
ID: 22104 | Bouwkundig element
Minderbroedersstraat 12-14, Walputstraat 7-9, 13-15 (Hasselt)
Politie- en brandweerkazerne, in 1894 opgetrokken in eclectische stijl met neotraditionele elementen. U-vormig complex, met drie vleugels gegroepeerd rondom een smal straatje.
ID: 22169 | Bouwkundig element
Mombeekdreef 98 (Hasselt)
Neoclassicistisch landhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 22245 | Bouwkundig element
Prinsenhofweg 21 (Hasselt)
In zijn huidige vorm een omgrachte, ovale terp; de onderbouw van twee ronde, bakstenen hoektorens bleef bewaard; de oosttoren werd in 1912 voorzien van een bovenbouw en geïntegreerd in een kasteeltje in neorenaissance-stijl.
ID: 300250 | Landschappelijk geheel
Eksel (Hechtel-Eksel), Peer (Peer), Neerpelt, Overpelt (Pelt)
Het brongebied van Dommel, Bollisserbeek en Peerderloop bevindt zich op de noordelijke rand van het Kempisch Plateau. De Dommel heeft een typisch en erg gaaf bewaard venig beekdal waar later in de veenuitgravingen talrijke visvijvers werden aangelegd. De oorspronkelijk bevloeide graslanden zijn vaak verruigd en nu gekenmerkt door elzenbroekbos. In de beekvallei zijn nog een aantal onderslagmolens bewaard en de omgeving wordt gekenmerkt door houtkanten, bomenrijen en sloten als perceelsscheiding. Verspreid in de beekvallei liggen talrijke voorbeelden van voornamelijk 19de-eeuwse, langgestrekte hoeven als restanten van de traditionele bebouwing. In de omgeving van de oude woonkernen komen uitgestrekte plaggenbodems voor. Naast de karakteristieke Maria-kapelletjes bij vrijwel elk kruispunt, zijn er enkele grote kapellen die teruggaan tot de 8ste eeuw.
ID: 32058 | Bouwkundig element
Batsheersstraat 4 (Heers)
Ruime, gesloten hoeve door sommige auteurs geïdentificeerd als het laat- of cijnshof van Aenroe of Andooie en/of de burcht van de ridders van Batsheers.
ID: 32085 | Bouwkundig element
Hekslaan 55 (Heers)
Hoeve en aansluitend torenachtig woonhuis worden al aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-1777 en werden tussen 1890 en 1895 gemoderniseerd.