Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 216786 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Pionierpark Jabbeke

Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'.


ID: 216787 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Pionierpark Jabbeke

Stationsstraat (Jabbeke)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgericht als onderdeel van een Duits geniepark. Vanaf januari 1917 werd bij Jabbeke een 'Reserve-Pionierpark' ingericht voor de 'Gruppe Nord'. Van hieruit werden bouwmaterialen, voorraden en munitie verspreid naar kleinere 'Pionierparke' dichter bij het front.


ID: 88758 | Bouwkundig element

Villa

Stationsstraat 166 (Jabbeke)
Statig vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder leien schilddak, met fraai aangelegde voor- en achtertuin. De woning werd volgens de kadastergegevens circa 1850 gebouwd voor zakenman en burgemeester Franciscus Dhoedt en was voorzien van ruime pakhuizen.


ID: 88754 | Bouwkundig element

Villa

Stationsstraat 41 (Jabbeke)
Vrijstaande woning in tuin, gebouwd in 1929 in een eenvoudige cottagestijl. Rode bakstenen woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en pannen).


ID: 88753 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bijbouwen

Stationsstraat 6 (Jabbeke)
Half vrijstaand burgerhuis met bijbouwen op het achtererf, opgetrokken circa 1902. Dubbelhuis in gele baksteenbouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 88756 | Bouwkundig element

Hoveniershof

Stationsstraat 63 (Jabbeke)
Fraaie 18de-eeuwse hoeve "Hoveniershof", bestaande uit twee parallelle, haaks op de straat ingeplante lange gebouwen op een verzorgd begraasd erf aan de straat.


ID: 88757 | Bouwkundig element

Station Jabbeke

Stationsstraat 73-77 (Jabbeke)
Voormalig stationsgebouw van Jabbeke, gebouwd omstreeks 1892-94, op de lijn Brugge-Oostende, die in 1838 werd ingereden als enkelvoudig spoortraject. Het gebouw werd opgetrokken volgens een vast type dat door de Belgische spoorwegen tussen circa 1881 en 1895 werd toegepast, en wel volgens de eerste variant daarvan, het zogenaamde "Stationstype 1881". Het gebouw is in gele baksteen opgetrokken op hardstenen plint en bestaat uit drie delen met centraal een volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien zadeldak.


ID: 88759 | Bouwkundig element

Hoeve Tempeliershof

Torhoutweg 22 (Jabbeke)
Indrukwekkende hoeve met losse bakstenen bestanddelen geschikt rond een vierkant gekasseid binnenerf met grote treurwilg. Ten zuiden, woonhuis op L-vormig grondplan, volgens de literatuur in kern eind-17de-eeuws, maar met belangrijke uitbreidingen van circa 1864 en recent gerenoveerd, deels als gastenkamers. Ten westen, grenzend aan de straat, de schuur, in zijpuntgevel uit 1822 gedateerd. Ten noorden het opvallend lange stalvolume, deels 18de-eeuws, ten westen met uitbreiding van circa 1864.


ID: 88760 | Bouwkundig element

Chartreuzenhof

Torhoutweg 35 (Jabbeke)
Historische hoeve met twee losse bakstenen bestanddelen op een erf dat met een brede gracht van de straat is afgescheiden en waarop een grote treurwilg staat.


ID: 88761 | Bouwkundig element

Monnikenhof

Torhoutweg 37 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, die grotendeels omstreeks 1864 werden heropgebouwd, waarvan onder meer een monumentale dubbele dwarsschuur in donkerrode baksteen en een stalvolume met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis resteren.