Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

589 resultaten


ID: 43723 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kanakkendries 33 (Brakel)
Eén van de drie hoekhuizen die het kruispunt met Leierwaarde en Hauwstraat markeren. Baksteenbouw van twee verdiepingen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechts achter aanleunend laag bijgebouw.


ID: 73938 | Bouwkundig element

Wegkapel

Kapellen (Brakel)
Wegkapel, toegewijd aan Heilig Hart van Maria. Sobere rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder betonnen afdekking, van circa 1925; zou een oudere en grotere kapel vervangen.


ID: 308532 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Kapellen 10 (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk ligt op de perceelsgrens van een weiland en een holle weg. Deze haagbeuken markeren mogelijk een oude bosgrens. 


ID: 308544 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kapellen 10 (Brakel)
Gesloten hoeve in kern opklimmend tot de 19de eeuw, waarvan de configuratie tot stand kwam vóór 1939. De hoeve omvat een boerenhuis uit de jaren 1920-1930 en historische bijgebouwen, waaronder een tot de 19de eeuw opklimmende stal en schuur.


ID: 73939 | Bouwkundig element

Calvarieberg

Kapellen 11 (Brakel)
Houten calvarie tegen straatgevel van hoeve, vroeger bekend als Calvarie Vanderhaeghen, minstens uit de 18de eeuw, mogelijk opklimmend tot eind 16de eeuw.


ID: 74064 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kasteeldreef (Brakel)
Opvallende kapel hoog gelegen ten opzichte van het straatniveau. Huidige eenbeukige neogotische wegkapel van drie traveeën toegewijd aan Sint-Antonius abt gebouwd, ter vervanging van oudere kapel, naar ontwerp van van architect G. d'Haeyer van 1901. Calvarie van 1908 met gepolychromeerde stenen beeldengroep, uitgevoerd door L. Blanchaert en opgesteld op het ronde voorpleintje van de kapel als één van zeven staties van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Weeën.


ID: 74065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norman

Kasteeldreef 2 (Brakel)
Kasteelpark met rechthoekige omgrachting en kleine vijver, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw; grachtenpatroon mogelijk deels teruggaand op een aangepaste oudere site met walgrachten. Kasteel van twee bouwlagen op hoog souterrain met gewelfde ruimten, vermoedelijk circa 1850 door de familie Vermeulen vrijwel herbouwd. Poortgebouw uit de 17de eeuw achter de gemetste bakstenen brug over de noordelijke kasteelgracht. Kapelletje van 1943, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux. Dreef van opgaande linden, ten oosten van het kasteel ommuurde moestuin en enkele bos- en graslandpercelen.


ID: 74068 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kasteeldreef 20 (Brakel)
Eenvoudige dorpswoning met bijgebouwen aan met gras begroeid voorerf. Breedhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder pannen zadeldak, waarschijnlijk uit eind 19de eeuw.


ID: 74066 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Kasteeldreef 3 (Brakel)
Hoeve van het semi-gesloten type uit de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek tot gekasseide binnenkoer.


ID: 74067 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kasteeldreef 5 (Brakel)
Hoeve van het semigesloten type aan heden afgesneden en lager gelegen oude straatbocht. Gewitte bakstenen hoevegebouwen met overwegend kunstleien bedaking, nog merendeels uit de eerste helft van de 19de eeuw met jongere aanpassingen en uitbreidingen. Naast de gekasseide toegangsweg, bijbehorende rest van wegkapel.