Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

626 resultaten


ID: 130206 | Landschappelijk element

Kaphaag van es als erfafsluiting

Bruggenhoek 1 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf en haaks op de Bruggenhoek is er een essenkaphaag van 40 meter lang en met een kaphoogte van 250 cm. De kaphaag als erfafsluiting is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130173 | Landschappelijk element

Essenkaphaag op steil talud langs Caildenberg

Caildenberg (Zwalm)
Langs de ruilverkavelingsweg en op het steile talud boven de Caildenberg is er een essenkaphaag van 130 meter lang en met een kaphoogte van 170 cm. De kaphaag als erfafsluiting is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De kaphaag is in lange tijd niet meer geknot.


ID: 130341 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Franskouter 2 (Zwalm)
Aan de straatzijde en in de scherpe hoek van het kadastraal perceel horende tot het erf Franskouter 2 is een hoekboom aangeplant die als knotboom wordt beheerd. Hierdoor functioneerde de boom niet alleen als waker bij de perceelsgrens maar produceerde hij ook nog brand- en geriefhout.


ID: 130188 | Landschappelijk element

Relict van doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit drie resterende individuen die nog zichtbare littekens van het vroegere kaphaagbeheer vertonen . De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en deplanten zijn als opgaande boom uitgegroeid. Deze bomenrij is nog een restant uit de vroegere erfafsluiting.


ID: 130190 | Landschappelijk element

Doorgeschoten essenkaphaag

Franskouter 5 (Zwalm)
Op het erf staan nog de restanten van een kaphaag bestaande uit es. De kaphaag is ongeveer 45 meter lang en is een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering. De haag is sterk uitgedund en bestaat uit vijf resterende individuen. De haag wordt al lange tijd niet meer gekapt en de bomen zijn als opgaande boom uitgegroeid.


ID: 130260 | Landschappelijk element

Houtkant van es op talud

Groenstraat (Zwalm)
Oude houtkant op talud, in hoofdzaak bestaand uit gewone es. De beplanting voorkomt verdere erosie van de hoger gelegen gronden, hierdoor is door de jaren heen een talud ontstaan. De houtkant wordt als hakhout beheert, dit is een traditionele beheersvorm met als doel het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130095 | Landschappelijk element

Markeringsboom bij de toegangsdreef tot het Hof 't Hembeke

Hembeke 5 (Zwalm)
Het begin van de toegangsdreef tot het Hof ’t Hembeke wordt gemarkeerd door een opgaande es. De lange met bruine beuken beplante dreef loopt over verschillende kadastrale percelen en is op oude kadasterkaarten aangeduid met streepjeslijnen. Om de ligging van de toegangsdreef op het terrein te fixeren werd een markeringsboom geplant.


ID: 130264 | Landschappelijk element

Opgaande es

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Achteraan op het erf van het voormalig boerenhuis staat bij de perceelgrens een opgaande es. Gezien de boom bij de perceelsrand staat is het mogelijks een opgeschoten restant uit een verdwenen kaphaag.


ID: 130267 | Landschappelijk element

Restant van essenkaphaag

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Aan de straatzijde, op het talud, staan drie knotessen als restant uit een kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering en als afsluiting. Een nieuwe afsluitingshaag is aangeplant achter de kaphaagrestanten.


ID: 130165 | Landschappelijk element

Gemengde veekering bij hoogstamboomgaard

Heufkensstraat 22-24, Neerkouter (Zwalm)
Een weerhaag, ooit dienstig als veekering, staat er langs de Neerkouter om een huisweide met boomgaard af te sluiten. Deze voorloper van de prikkeldraadafsluiting bestaat hier nog op originele scheerhoogte. De veekeringen werden vroeger ondoordringbaar gemaakt door ze aan te planten met meidoorn in dichte plantafstanden, door ze regelmatig te verjongen, door inboet en snoei. Om het gat in de haag te dichten werden bepaalde vlechttechnieken toegepast en werden beschikbare takken in de haag gevlochten. Dat het een oude haag is blijkt uit de vele bijmengingen die er door natuurlijke verrijking in terecht zijn gekomen.